Záujem o dobrovoľnú karanténu v hoteloch zatiaľ nie je

Nepovšimnuté. Spočiatku sa zdalo, že dobrovoľná karanténa v hoteloch a penziónoch aspoň sčasti vynahradí straty. Realita je však iná – hotelom ešte viac stúpli náklady. Ľudia s pozitívnym výsledkom testu záujem o desaťdňovú karanténu v hoteli takmer nemajú. Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) informoval v pondelok o stave kapacít v karanténnych hotelov. „Kapacity sú k dispozícií, ale nateraz boli využité minimálne,“ povedal. Aktuálne je v týchto ubytovacích zariadeniach len 17 pozitívne testovaných občanov.

02.11.2020 12:36 , aktualizované: 14:36
debata (10)

"O naše apartmány prispôsobené na účely dobrovoľnej karantény prejavili záujem tri osoby,“ hovorí pre denník Pravda Barbora Vrbová z Apartmánov Kubínska hoľa. Jeden záujemca kontaktoval zariadenie telefonicky, nakoniec však dal prednosť inej forme karantény. Ďalší dvaja si síce pýtali bližšie informácie, no bez spätnej väzby. "Do dobrovoľnej karantény počas tohto víkendu nenastúpil nikto,“ hovorí Vrbová. Cena za karanténne ubytovanie na Kubínskej holi je 30 eur na noc pre jednu osobu. Na karanténne ubytovanie vyčlenili 18 lôžok.

V Dolnom Kubíne by mali ľudia stravovanie zariadené v karanténe dvakrát denne jedlom z reštaurácií donáškou priamo ubytovaným osobám. „Takisto zabezpečenie nákupu podľa nákupného zoznamu osoby v karanténe,“ dodáva Vrbová.

Len jeden?

„Záujem o karanténne ubytovanie nebol žiadny,“ hovorí Renáta Geseová z Fabro Guesthouse Levice. Ubytovaný nebol dodnes nikto. O náhrade strát podľa Geseovej sa nedá hovoriť.

V Park Hotel Hokovce stojí desaťdňová karanténa 550 eur, v cene je zahrnutá plná penzia. "Každý má bývať sám, ale ak ide o rodinu či ľudí z jednej domácnosti, môžu byť aj dvaja v izbe,“ hovorí Štefan Píri z Park Hotela Hokovce. K dispozícií majú 75 izieb.

Alena Polonyová, konateľka Horského hotela Vŕšky, hovorí o nulovom záujme o ubytovanie. Izby však museli pripraviť, tepovali ich, pripravili aj zadný vchod pre príchod pozitívnych ľudí. "Keďže sme nemali žiadnych ubytovaných, ešte sme si vyrobili ďalšie náklady, čiže sme ešte vo väčšej strate,“ hovorí Polonyová. Dobrovoľná karanténa na jeden deň stojí 28 eur, v cene je zahrnutá plná penzia a ubytovanie.

Ubytovacie zariadenie Alpina v Chtelnici eviduje štyroch záujemcov o dobrovoľnú karanténu. Cena za jednu noc je 20 eur. Ján Hudák z ubytovacieho zariadenia hovorí, že ani karanténne ubytovanie nedokáže zariadeniu vykryť straty.

Podľa hovorkyne Incheba, a. s. Martiny Mackovej záujem o karanténne ubytovanie v Hotely Expo v Bratislave do dnešného dňa prejavilo päť ľudí. „Za noc v jednolôžkovej izbe zaplatí hosť 42 eur,“ hovorí. V prípade dvojice ubytovanej na jednej izbe je cena 25 eur za osobu. Raňajky, obed večera stojí 18 eur na jeden deň. Hotel Expo má 87 lôžok.

"Záujem o informácie o ubytovaní bol enormný, ale reálne ubytovanú máme len jednu osobu,“ hovorí generálny manažér Penziónu Senec Milan Buday. Cena za ubytovanie je 30 eur na jednu noc a 15 eur strava, plus jedno euro za mestskú daň. Penzión Senec má kapacitu 15 izieb s 30 lôžkami. "Strava sa doručuje klientom na vopred pripravený stolík na chodbe – v jednorazových, hermeticky uzatvorených obaloch,“ hovorí Buday.

Zdravotnícky personál v Senci nemajú priamo v zariadení, ale majú k dispozícií zdravotníkov na telefóne. "Momentálne sa nám v žiadnom prípade nepodarí vykryť straty, nakoľko náklady na opatrenia prevyšujú zisk,“ dodal Buday.

Ako káže hygiena

Hotely sa museli zaregistrovať na regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) formulárom, ktorý si mohli stiahnuť on-line na stránke ministerstva dopravy. "Smutné je, že vedenie RÚVZ vôbec o tejto výzve ministerstva nevedelo, nevedeli nám dať rady a odporúčania, aby sme sa vyvarovali prípadných chýb pri kontakte s pozitívne testovanými osobami,“ hovorí Vrbová. Reakcia bola podľa nej skôr pohoršená a posmešná.

Ak sa chce hotel stať karanténnym miestom musí splniť viacero administratívnych a prevádzkových povinností. „Pre maximálnu ochranu hostí sme vyčlenili samostatný vchod do budovy a zriadili prijímaciu kanceláriu, aby nedošlo k žiadnemu kontaktu infekčných osôb s ďalšími hosťami,“ hovorí Macková. Spoločné priestory pravidelne dezinfikujú a vetrajú. Zamestnanci hotela sú vybavení ochrannými odevmi, respirátormi, rukavicami a štítmi/ochrannými okuliarmi. „Pri aktuálnej obsadenosti nám tento spôsob ubytovania nepokrýva ani mesačné náklady na prevádzku,“ dodala Macková.

Ubytovacie zariadenia museli zabezpečiť všetky body v dodatku prevádzkového poriadku, ktorý bol doručený hotelom a v ňom boli napísané detaily. A to nielen pre hotely, ale aj pre hostí, ktorí sa rozhodnú pre dobrovoľnú karanténu. "Splniť sme museli všetky požiadavky úradu verejného zdravotníctva,“ hovorí Buday.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #hotely #penzión #hotelová karanténa