Karanténa pre ľudí bez testu? Treba to ešte rýchlo prehodnotiť, tvrdia exportéri

Rada slovenských exportérov v piatok vyzvala vládu, aby zvážila nevyhnutnosť sankcie karanténou pre tých, ktorí sa nezúčastnia na celoplošnom testovaní. Rada upozornila, že nakoľko nie je pre nedostatok zdravotníckych pracovníkov jasné, či testovanie bude úspešné, karanténa pre neotestovaných bude zbytočne komplikovať už beztak sťažené podmienky slovenských zamestnávateľov a vývozcov.

30.10.2020 15:37
koronavírus, testovanie, Orava, certifikát,... Foto: ,
Certifikát, na ktorom si po testovaní nájde človek odpoveď, či je pozitívny alebo negatívny. Identifikačné údaje na fotografii reálneho certifikátu sú vymazané.
debata (1)

„Dnes je posledná možnosť pred víkendovým testovaním prehodnotiť a zvážiť nevyhnutnosť povinnej domácej karantény pre tých obyvateľov SR, ktorí sa dobrovoľne nezúčastnia celoplošného testovania na COVID-19. Toto opatrenie stále sprevádza množstvo otáznikov a nejasností, na ktoré nevedia ani kompetentní dať adekvátnu a jednotnú odpoveď,“ uviedol predseda Rady slovenských exportérov Lukáš Parízek.

Šéf rady exportérov upozornil, že nie je isté, či prebehne plošné testovanie úspešne, či bude dostatok kvalifikovaných pracovníkov na realizáciu sterov, prípadne či vo veľkých mestách stihnú a dokážu nasadené zložky odobrať vzorky u všetkých, ktorí sa prídu otestovať.

„V neposlednom rade, otázky vyvolávajú aj niektoré okolnosti týkajúce sa školskej a predškolskej dochádzky detí, ktoré si vyžadujú sprievod rodiča,“ dodal Parízek. Rada slovenských exportérov zároveň odporučila čo najväčšiu dobrovoľnú účasť na celoplošnom testovaní, čím sa podľa nej predíde budúcim komplikáciám, a to v oblasti zdravia i ekonomiky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #export #koronavírus #karanténa