Vydieranie zamestnancov s testami? Môže to byť trestný čin, odkazujú firmám právnici

Vládou vyhlásené celoplošné testovanie obyvateľov vyvolalo množstvo otáznikov. Ľudia, ktorí sa nezúčastnia na testovaní, sa totiž vyše týždňa nedostanú ani do práce. Negatívne výsledky testu majú kontrolovať ich zamestnávatelia. Stále však na to nedostali oprávnenie od hlavného hygienika Jána Mikasa.

30.10.2020 08:00
spravodlivosť, notár, sudca, váhy, právo Foto:
Ilustračné foto.
debata (92)

„Momentálne zamestnávateľ nemá povinnosť vyžadovať od zamestnanca pred vstupom do jeho objektov preukázanie sa negatívnym testom,“ tvrdí advokát Ján Sopiak z advokátskej kancelárie Staněk Vetrák & Partneri. Dôvod je jednoduchý, nikto im na to zatiaľ nedal oprávnenie. Vláda to odporučila hlavnému hygienikovi Mikasovi.

Testy zatiaľ kontrolovať nemôžu

Kabinet Igora Matoviča v nariadení odporučil, aby na to bola vydaná špeciálna vyhláška. Podľa tej by sa museli riadiť napríklad zamestnávatelia či prevádzkovatelia. Vyhláška by im dala právomoc vyžadovať pri vstupe do objektov potvrdenie o negatívnom výsledku RT-PCR testu alebo certifikát vydaný ministerstvom zdravotníctva s negatívnym výsledkom antigénového testu.

Keď bude vyhláška na svete, zamestnávateľ to bude musieť rešpektovať a neumožniť vstup zamestnancovi do svojich objektov bez negatívneho testu. Podľa advokátskej kancelárie Ružička and Partners sa v týchto prípadoch balansuje na hrane zákonov. „Ako je možné pri tejto požiadavke zabezpečiť súlad s ochranou osobných údajov?“ pýta sa kancelária.

Okrem toho advokáti upozorňujú, že zdravotné údaje patria medzi najcitlivejšie osobné informácie, ktoré majú ten najprísnejší režim ochrany. S otázkou zákonnosti súhlasí aj advokát Serina. „Takéto právo ani nepatrí do rúk zamestnávateľov. Ak by im ho vláda dala, bola by na mieste otázka, či opäť nejde o nezákonné alebo až neústavné konanie,“ myslí si advokát Peter Serina.

Trestný čin?

A nejde len o neústavné konanie. Niektoré firmy sa podľa mimovládneho Inštitútu ľudských práv (IĽP) môžu dopúšťať aj trestného činu. Vyplýva to z právnej analýzy, ktorú si IĽP dal vypracovať kvôli podnetom o neštandardných praktikách niektorých firiem. Išlo najmä o prípady, v ktorých firmy nútili zamestnancov zúčastniť sa na celoplošnom testovaní.

„Zo strany zamestnávateľov je nezákonné zamestnancov na účasť na testoch donucovať pod hrozbou prepustenia alebo podmieňovať vyplatenie variabilných zložiek mzdy, dochádzkového bonusu, hospodárskych prémií či 13. či 14. platu účasťou na celoplošnom testovaní,” približuje Alena Krempaská, programová riaditeľka IĽP.

Podľa jej slov organizácia dostala už desiatky podnetov ako zamestnávatelia, od regionálnych firiem až po nadnárodné korporácie, rôznymi spôsobmi vyvíjajú nátlak na zamestnancov. Ďalšie podnety podľa Krempaskej riešia odborové zväzy a iné mimovládne organizácie. Podľa inštitúcie sa takto môžu dopúšťať aj trestného činu.

Hľadá sa vinník

„Pri trestnom čine vydierania nejde len o vyhrážku násilím, ale aj vyhrážku pod hrozbou inej ťažkej ujmy. Podľa relevantnej judikatúry možno za ťažkú ujmu považovať aj ujmu v rodinnom živote za situácie, keď sa ujma ako ťažká javí objektívne a keď ju napadnutý ako ťažkú ujmu pociťuje, pričom musí ísť o neoprávnenú vyhrážku,“ vysvetlil právnik Daniel Grejták.

Podľa jeho slov vydieranie k účasti na teste, ktorý zamestnávateľ neorganizuje, podmienené hrozbou okamžitej straty zamestnania a príjmu počas koronakrízy, znaky trestného činu napĺňa. Pritom sa ho nedopúšťa firma ako celok, ale konkrétny pracovník. V tomto prípade môže ísť o riadiaceho pracovníka, ktorému to vedenie firmy prikázalo. Ako dodáva Grejták, fakt, že takýto pokyn získal od vedenia firmy, ho nevyviňuje.

„Všetci chápeme, že celoplošné testovanie s takou krátkou časovou prípravou je mimoriadne zložité aj pre zamestnávateľov. Tí však nemôžu sankcionovať zamestnancov za to, že sa správajú v súlade so zákonom,“ dodal Grejták. Myslí si, že vinníkom v tomto prípade nie je zamestnanec, ale vláda. Tá mala účasť na testovaní podmieňovať pozitívne a výpadky v práci finančne kompenzovať, dodal.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #testovanie #opatrenia #pandémia #koronavírus #Ján Mikas