Počet dovolenkárov v Chorvátsku tento rok radikálne klesol

Počas ôsmich mesiacov tohto roka navštívilo Chorvátsko celkovo 115 213 Slovákov. V porovnaní s minulým rokom je to radikálny prepad. Analýza brokera CapitalPanda potvrdila medziročný úbytok slovenských turistov až o 76,5 %, ktorý zapríčinila pandémia koronavírusu. Pokles pobytov Slovákov bol výrazne väčší ako v prípade českých turistov, ktorých prišlo o 34 % menej ako vlani.

29.10.2020 15:02
debata (1)

Pandémia ochorenia COVID-19 ovplyvnila všetky segmenty chorvátskej ekonomiky. Podľa hlavného analytika CapitalPanda Joza Perića je však najzasiahnutejším sektorom práve cestovný ruch. Od januára do konca augusta pricestovalo celkovo niečo vyše 6,8 mil. turistov, čo je medziročne o 59 % menej. Chorvátske orgány pre administráciu cestovného ruchu uviedli, že tento výsledok je aj napriek nepriaznivej situácii lepší, ako sa čakalo.

Dovolenke v Chorvátsku zostali nadmieru verní Česi. Od začiatku roka do konca augusta ich pricestovalo 466 153. Ide o medziročný úbytok o 34 %, dokonca v júli, ktorý bol aj v minulom roku vrcholom dovolenkovej sezóny, dosiahol pokles miernejších 22,1 %. „Česi patrili k tým turistickým národom, ktorí si aj tento rok napriek koronakríze dopriali more v hojnom počte,“ komentoval zo Záhrebu štatistiku českých turistov analytik Jozo Perić.

V danom období Chorváti evidovali celkovo 47,5 milióna nocľahov, čo predstavuje 53 % prenocovaní z minulého roka. Podarilo sa im tak prekonať počiatočné očakávania Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO). Tá predpokladala návštevnosť len na úrovni 30 % minulého roku. Najviac nocľahov počas prvých ôsmich mesiacov pripadá na Nemecko, a to 11,2 milióna. Na Slovensko pripadlo len 1,1 milióna nocľahov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #leto 2020