Svalovci žalujú štát. Chcú náhradu za straty

"Najlepší hráči vydržia do decembra, maximálne do januára 2021,“ hovorí pre denník Pravda Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska. Výpadky z prvej vlny leto posilňovniam len prehĺbilo. A v momente, keď sa zdalo, že budú mať aký-taký zisk, prišlo povinné zatvorenie.

28.10.2020 15:59
debata (6)

Straty z jari sa pritom celkovo pohybujú v miliónoch. Kiseľ hovorí o 2,5 až štyroch miliónoch eur za 97 prevádzok. Dnes je ich však podľa neho už viac ako tristo, suma tak bude ešte rásť. Nie každý má totiž finančné rezervy, aby sa udržal nad vodou aj po povinnom zatvorení. Štát pritom pre fitnescentrá nepripravil žiadnu pomoc, tvrdí Kiseľ. Situáciu prirovnáva ku gastrosektoru, ktorý melie z posledného. Reštaurácie však môžu stále fungovať, dodáva Kiseľ, i keď v obmedzenom režime.

Únia fitness centier Slovenska preto ešte v júli podala na štát žalobu za diskrimináciu, ušlý zisk a odškodnenie prevádzky. Zatiaľ ju podpísalo 27 fitnescentier, únia vyzýva ďalšie. Aktuálne Ústavný súd SR k nej dopytuje informácie od jednotlivých fitnescentier.

V žalobe posilňovne žiadajú od štátu zaplatiť všetky svoje náklady za obdobie, keď museli byť povinne zatvorené. "Je ich ľahko preukázať a je na štáte, ako sa k tomu postaví,“ hovorí Kiseľ. Ak sa nedohodnú, tak únia nevylučuje aj žalobu na Európsky súd. Očakávajú ponuku od vlády. Na internetovej stránke Únie fitness centier Slovenska sú pripravené tri formuláre – o žalobe, strate a zamestnancoch, ktoré môžu majitelia fitnescentier vyplniť. Okrem podpory pre žalobu tak únia získa údaje o tom, ako sú fitnescentrá reálne na tom.

On-line cvičenie?

Fitnestréner Vladimír zo Žiliny vníma situáciu so zákazom cvičenia ako kritickú. „V prvej vlne sme mohli cvičiť aspoň vonku, teraz to však pre počasie nie je možné,“ hovorí. Svoje hodiny s klientmi preto presunul do on-line sveta. "Pripravujem tréningy na video a to následne zverejním na sociálnej sieti,“ dodáva Vladimír. Aspoň takto chce pomôcť ľudom, ktorí cvičia z domova, aby sa udržali v kondícii.

"Aktuálne sa snažím aspoň behať v prírode a cvičiť doma,“ hovorí Barbora z Bratislavy. Ale permanentku do fitnescentra si pravidelne mesačne platí a čaká na každé nové správy ohľadne otvorenia fitnescentier.

Posilňovne navrhovali v prvej vlne vlastné pravidlá

Únia fitness centier Slovenska vytvorila špeciálne smernice na prevádzku fitnescentier počas prvej vlny pandémie. A to už začiatkom apríla. Podľa vtedajšej smernice by sa mal limitovať počet ľudí v miestnosti. Povinná by mala byť dezinfekcia rúk pri príchode a aj odchode. Cvičiť by mohli ľudia len v športovom odeve s dlhými rukávmi a nohavicami. Na dotykové plochy strojov by museli použiť uteráky. Vstup do fitnescentier by mal byť len na objednávku.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #náhrada škody #fitness centrum