Vláda obnovila SOS dotáciu pre ľudí bez príjmu, suma sa zvýši na 300 eur

Vláda v stredu schválila návrh na obnovenie poskytovania tzv. SOS dávky. Suma tejto pomoci sa súčasne zvýši z 210 eur na 300 eur mesačne. Ide o dávku určenú pre ľudí, ktorí pre koronakrízu prišli o zárobkovú činnosť a nemajú nárok na žiadnu inú finančnú pomoc od štátu. Vyplýva to z novely nariadenia vlády o niektorých opatreniach v oblasti dotácií v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v čase mimoriadnej situácie, ktorú v stredu schválila vláda. SOS dotáciu by podľa rezortu práce a sociálnych vecí mohlo dostávať približne 10-tisíc ľudí mesačne.

28.10.2020 06:57
debata

Schváleným nariadením vlády sa zároveň spresňujú podmienky poskytovania dotácií na stravu v čase trvania krízovej situácie. Upravuje sa možnosť poskytovania dotácie v prípade, keď je zariadenie školského stravovania pre krízovú situáciu zatvorené, ale deti sa naďalej zúčastňujú výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo vyučovania na základnej škole. „V tomto prípade sa podmienka odobratia stravy považuje za splnenú a dotácia sa vyplatí rodičom v hotovosti za tie dni, kedy bolo zariadenie školského stravovania zatvorené,“ uviedlo ministerstvo práce.

Po novom sa tiež nebude uplatňovať limit maximálnej výšky dotácie v rozpočtovom roku na podporu humanitárnej pomoci pre poskytovateľov sociálnych služieb, ktorým rezort práce a sociálnych vecí poskytuje dotáciu na ich zvýšené výdavky v súvislosti s prijímanými protiepidemio­logickými opatreniami. Zavádza sa tiež dotácia na nákup výživových doplnkov vo výške 20 eur na každého prijímateľa a zamestnanca vybraných druhov sociálnych služieb na obdobie piatich mesiacov, najmä vitamínu D3. Tento vitamín podľa ministerstva práce môže napomôcť k predídeniu nákazy ochorením COVID-19, alebo k miernejšiemu priebehu tohto ochorenia.

Od novembra pokračuje aj pandemický rodičovský príspevok

Úrady práce a sociálnych vecí budú aj naďalej vyplácať pandemický rodičovský príspevok. Nárok na túto dávku rodičom opätovne vznikne od 1. novembra tohto roka, čím sa zabezpečí kontinuálne vyplácanie tejto dávky aj po novembri tohto roka. Pôvodne mali úrady práce a sociálnych vecí pandemický rodičovský príspevok naposledy vyplatiť v novembri tohto roka, keďže rodičom nárok na túto dávku zanikol k 15. októbru tohto roka. Ide o rodinnú dávku pre tých rodičov, ktorých dieťa počas súčasnej krízovej situácie dovŕšilo tri roky alebo šesť rokov, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. Musí ísť súčasne o rodičov, ktorí nemajú nárok na príjem zo zamestnania, z podnikania alebo nárok na dávky sociálneho poistenia, prípadne na dôchodok z druhého alebo tretieho penzijného piliera. Vyplýva to z novelizácie nariadenia o opatreniach v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti v súvislosti s koronakrízou, ktorú v stredu schválila vláda.

„Týmto osobám sa bude poskytovať rodičovský príspevok v rovnakej sume, v akej im bol poskytovaný, a to najdlhšie do konca krízovej situácie,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Toto opatrenie by malo pomôcť mesačne približne 4,3-tisíca poberateľom rodičovského príspevku. Ak rodičovi vypláca Sociálna poisťovňa ošetrovné alebo ak má služobné voľno s nárokom na služobný plat z dôvodu osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa a suma týchto finančných plnení je nižšia ako výška rodičovského príspevku, rodič bude mať nárok na rodičovský príspevok vo výške rozdielu medzi plnou sumou rodičovského príspevku a sumou ošetrovného resp. služobného platu.

Novelizovaným nariadením vlády sa rozširujú dôvody, pre ktoré sa nebudú uplatňovať ustanovenia o znížení dávky v hmotnej núdzi za neúčasť na vymedzených činnostiach, o prekážku na strane organizátora alebo zamestnávateľa. V oblasti kompenzácií sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP) sa bude poskytovať peňažný príspevok na prepravu aj vtedy, keď sa fyzické osoby s ŤZP osobne neprepravujú na svoje pracovné, vzdelávacie, rodinné alebo občianske aktivity, ale na zabezpečenie si potravín a ďalších životných potrieb využívajú doručovaciu službu. Peňažný príspevok na prepravu budú úrady práce a sociálnych vecí poskytovať v paušálnej výške 35,88 eura bez povinnosti predkladať doklady o výdavkoch na prepravu. S cieľom v maximálnej možnej miere obmedziť osobný kontakt sa nebudú uskutočňovať úkony, pri ktorých nastáva fyzický kontakt medzi orgánmi štátnej správy a klientom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #SOS dotácia