Zatvorené cintoríny ruinujú kvetinárstva

Zavreté cintoríny a zákaz vychádzania sú nočnou morou hlavne pre predajcov kvetov. Tie sa totiž pred blížiacimi sa sviatkami predzásobili, tovar však teraz nemá kto kupovať. Väčšina z nich sa čo-to snaží zachrániť aspoň prostredníctvom on-line objednávok. Aj tie sa však, keďže ide o živú surovinu, ťažko plánujú a väčšina objednaných či dopestovaných kvetov skončí na smetisku.

27.10.2020 18:00
debata (2)

Svoje o tom vie aj záhradníctvo Ekoplant z Banskej Bystrice. To okrem toho, že si chryzantémy na jednom hektári samé dopestuje, zákazníkom ich predáva cez vlastnú predajňu. A to počas dvoch posledných októbrových týždňov. Najväčší dopyt je však podľa Martina Krča, syna majiteľa záhradníctva, posledných 10 dní. Sedem dní z toho k nim však zákazníci kvôli novým nariadeniam nesmú. „Preto pôjde zrejme sedemdesiat percent produkcie do kompostu,“ hovorí.

Doteraz sa im podarilo predať približne jednu tretinu úrody a nepomáha ani on-line predaj. „Cezeň nás podporilo zopár ľudí, ktorí naozaj nechcú aby sme skrachovali. Je to však veľmi málo v porovnaní s tým, čo by sme naozaj potrebovali,“ dodáva Martin. Ich kvetinárstvo pritom už roky zásobuje celú Banskú Bystricu aj Zvolen a okolie.

S predajom má problém aj majiteľka kvetinárstva Svetluška v Prievidzi Katarína Lukáčová. Posledné kvety sa im podarilo predať ešte v piatok, pred zákazom vychádzania. Teraz je však situácia iná. Nové opatrenia a zavreté cintoríny pre nich znamenajú obrovský prepad v tržbách. Zmena by mohla prísť po uvoľnení, všetko však závisí od toho, kedy príde. „Teraz je čas kvitnutia chryzantém a ak opatrenia nepoľavia po tomto týždni, všetky ich môžeme vyhodiť,“ hovorí Lukáčová.

Kvety sa k zákazníkom snažia dostať aspoň prostredníctvom on-line objednávky, ani tá však nenahradí bežné tržby. „Nikdy nevieme, koľko objednávok budeme mať a ak vezmeme veľa rezaných kvetov, musíme vyhadzovať,“ dodáva. Už počas prvej vlny pritom stratili tovar za 3,5-tisíc eur a keď sa všetko otvorilo, museli nanovo nakupovať. Navyše sa blížia Vianoce, do ktorých tiež zainvestovali a ohrozili tak svoje rezervy. „Čo mám teraz odkladať, keď nič nemám?“ hovorí majiteľka.

Podľa kvetinárstiev tak štát opäť zabudol na lokálnych pestovateľov, zatiaľ čo supermarkety ostávajú otvorené. Mnohé pritom okrem potravín predávajú aj kvety, často i pod cenu. „Je to postavené tak, že zarábajú veľké reťazce,“ dodáva Lukáčová. Ak to takto pôjde ďalej, situáciu nezmení ani štátny príspevok. Ten je pre väčšinu oproti bežnej tržbe len almužnou a nepokryje ani nájom, ktorý im v mnohých prípadoch prenajímateľ neodpustil.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lockdown #kvetinárstva