Vláda chce prekopať daňový bonus na dieťa. Čo to spraví s výplatou?

Vládny kabinet Igora Matoviča chce zrušené bezplatné obedy pre deti kompenzovať zmenou daňového bonusu. Od januára si budú môcť vyššiu sumu bonusu na dieťa uplatniť aj rodičia detí do 15 rokov ich veku. Buď si tak zvýšia mesačnú výplatu, alebo budú za jeden kalendárny rok platiť nižšiu daň či im štát pošle daňový preplatok. Doteraz mal nárok na dvojnásobný bonus len rodič dieťaťa do šesť rokov.

27.10.2020 18:00
debata (17)

Od januára si rodičia detí do 15 rokov veku budú môcť uplatniť daňový bonus na úrovni 46,44 eura mesačne a 557,28 eura ročne. Pre rodičov starších detí bude platiť polovičná suma bonusu. Tu sa však zmeny nekončia.

Nenápadne sa má totiž upraviť aj maximálny vek dieťaťa, pri ktorom ešte vzniká nárok na jeho uplatnenie. Po novom na daňový bonus stratia nárok rodičia detí starších ako 19 rokov. Počíta s tým návrh zákona, ktorý už minulý týždeň odobril parlamentný výbor pre financie a rozpočet.

Ako to vlastne funguje v súčasnosti?

Daňový bonus je rozdelený do dvoch kategórii. Prvou z nich sú rodičia detí, ktoré sú mladšie ako šesť rokov. Vtedy platí, že jeden z rodičov si môže v tomto roku uplatniť daňový bonus na úrovni 45,44 eura mesačne a 545,28 eura za celý rok. Rodičia starších detí majú nárok len na polovičnú sumu bonusu.

Takto si môžu znižovať výplatu alebo dane až do 25. roku života ich dieťaťa. V takom veku však dieťa musí chodiť zároveň na strednú alebo vysokú školu. Suma bonusu bude od januára zároveň vyššia, pretože je naviazaná na rast životného minima.

Podľa jeho výšky sa každoročne valorizuje. Nová vláda zmeny avizovala ešte v polovici júla tohto roka, majú byť súčasťou sociálneho balíka v objeme 500 miliónov eur.

Kto má nárok na daňový bonus?

Zamestnanec a samostatne zárobkovo činná osoba, uplatňuje si ho vždy len jeden z rodičov. Daňový bonus sa platí na každé dieťa v rodine zvlášť. Zatiaľ má rodič nárok na každé dieťa do 25 rokov veku (študenti a žiaci). Príjem rodiča musí byť aspoň 6-násobok minimálnej mzdy. Nepočítajú sa príjmy zo zamestnania a podnikania, podnikateľ nemôže vykázať daňovú stratu.

Zvýšenie platu

Daňový bonus na dieťa je jeden z nástrojov na vyšší príjem. Pracujúci si tiež môže vybrať z dvoch možností, ako si ho uplatniť. Zamestnanec to robí spravidla v mesačnej výplate. Bonus mu zvýši výplatu vďaka tomu, že sa odpočítava od preddavku na daň. Čistá mzda tak bude na konci mesiaca vyššia. Firmu však treba požiadať a poskytnúť jej potrebné doklady.

Druhou možnosťou, ako si bonus uplatniť, je daňové priznanie. Vtedy si rodič z celkovej dane môže bonus odpočítať. Takto si ho uplatňujú spravidla živnostníci a iní podnikatelia. Môže im vzniknúť aj daňový preplatok, ak je daň z príjmu nižšia ako daňový bonus. Aj zamestnanec si môže nárokovať na daňový bonus len raz ročne, ak si ho neuplatňoval pri mesačnej mzde.

Podnikateľ aj zamestnanec však musia pri uplatňovaní bonusu pri deťoch splniť podmienky veku a školy. Ak nakoniec parlamentom prejde návrh zákona, od januára si prilepšia najmä rodičia detí starších ako šesť a mladších ako 15 rokov. Ostatní rodičia si kvôli nízkemu rastu sumy bonusu prilepšia len o niekoľko eur.

Daňový bonus vo výplate v roku 2020 a 2021

Hrubá mzda: 800 eur mesačne

Čistá mzda bez detí v roku 2020: 631,06 eura

Čistá mzda (1 dieťa nad 6 rokov veku) v roku 2020: 653,78 eura

Čistá mzda (1 dieťa do 6 rokov veku) v roku 2020: 676,5 eura

Čistá mzda bez detí v roku 2021: 632,6 eura

Čistá mzda (1 dieťa nad 15 rokov veku) v roku 2021: 655,82 eura

Čistá mzda (1 dieťa do 15 rokov veku) v roku 2021: 679,04 eura

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #výplata #daňový bonus #daňový bonus na dieťa