Gastro podnikaniu zvoní umieračik

Iniciatíva Bojujeme za gastro pripravuje žalobu na Jána Mikasa a Úrad verejného zdravotníctva za protizákonné zatvorenie prevádzok. Slovenská národná strana považuje tento krok za posledný výkrik podnikateľov v reštauračnom biznise pred smrťou.

27.10.2020 09:40
debata (8)

Už po prvej vlne ohlásili gastro prevádzky výrazné 60-percentné prepúšťanie. Pomoc, ktorú im štát ponúkal, bola náročná na splnenie podmienok. A aj keď ich podnik splnil, dostal kompenzáciu, ktorá kryla len časť nákladov. Ďalšie náklady pokryli majitelia prevádzok zo svojich finančných rezerv. 41 percent majiteľov sa v májovom prieskume vyjadrilo, že na preklenutie prvej vlny čerpali rezervy z minulosti.

Počas letných mesiacov žiaľ fungovali tiež v obmedzenom režime. Výsledok – ak sa finančná situácia firiem nezhoršila, zlepšiť sa určite nemala z čoho. Prišla jeseň a máme tu druhú vlnu, na ktorú už firmy po prežití prvej vlny žiadne rezervné peniaze nemajú. Gastro podnikanie čaká masívny krach. Na tento dôležitý ekonomický segment je pritom úzko naviazaný cestovný ruch, ktorý sa topí v rovnakých problémoch. A problémy sa bytostne dotýkajú zhruba 200 tisíc ľudí, ktorí sú zamestnaní v gastroprevádzkach a cestovnom ruchu na Slovensku.

Treba si uvedomiť aj ďalšiu skutočnosť, že vo väčšine prípadov ide o malé a stredné, často rodinné podniky. Nie sú to veľké korporácie a majitelia týchto malých firiem časť zisku investujú do ďalšieho rozvoja a časť tvorí základ prostriedkov na bežný život ich rodín. Postupne sa nám znižuje množstvo peňazí v obehu, ľudia začínajú prehodnocovať výdavky, šetriť. Ak nám skrachuje gastro priemysel, nebude to krach iba tohto jediného segmentu. Kríza sa prenesie postupne aj do všetkých príbuzných odvetví.

Slovenská národná strana vyzýva vládu Igora Matoviča k efektívnej podpore gastro priemyslu. Nie k odloženiu, ale k odpusteniu odvodov za zamestnancov, rovnako k plnej náhrade nájomného a k nenávratným dotáciám, ktoré by pomohli opätovne naštartovať prevádzky. Dobrý príklad máme u našich západných susedov. Česká republika odpustila firmám odvody za 3 mesiace v prvej vlne, naši podnikatelia si ich mohli akurát tak odložiť, ale zaplatiť ich budú musieť. Vláda by mala urýchlene riešiť otázku efektívnej motivácie podnikateľov s cieľom udržať stravovacie prevádzky a s nimi súvisiace prevádzky cestovného ruchu pri živote. Spoločnosť je už nakazená stále intenzívnejším strachom z prehlbovania strát a rovnako nebezpečnými existenčnými pochybnosťami o ďalšom prežití.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #gastro prevádzky