Rodičovská dovolenka ako v Česku? Vláda chystá zmeny

Jeden alebo aj viac ako dva roky? Rodičovská dovolenka by aj na Slovensku mohla byť v dĺžke podľa výberu. Počíta s tým plán reforiem, ktorý začiatkom októbra predstavil minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Zavedenie flexibilného poberania rodičovského príspevku sľubuje aj programové vyhlásenie vlády. Podľa rezortu práce bude zákon na svete o dva roky.

27.10.2020 06:00
dieta Foto:
debata (7)

Ako by to mohlo vyzerať? Rodič si zvolí počet rokov rodičovskej dovolenky. Štát mu potom do mesačných dávok rozloží celkovú sumu rodičovského príspevku, akú by poberal počas troch rokov. Tak ako doteraz však budú rodičia rozdelení do dvoch kategórií.

Teda na tých, čo majú nárok na materskú, čiže pred nástupom na ňu pracovali. Tí by si mohli vybrať obdobie v dĺžke jeden rok, jeden a pol roka a dva roky. Ostatní rodičia si budú môcť vybrať dobu poberania len na dva roky a viac.

Dnes trvá rodičovská dovolenka maximálne do troch rokov veku dieťaťa. Výnimkou je len nepriaznivý zdravotný stav, keď sa predlžuje maximálne na šesť rokov. Pripravovanú zmenu legislatívy denníku Pravda potvrdil aj rezort práce. Ten podľa plánu predloží návrh nového zákona v roku 2022.

„V rámci zákona sa upraví aj poskytovanie rodičovského príspevku a príspevku na starostlivosť o dieťa,“ prezradila hovorkyňa ministerstva práce Veronika Husárová. Podľa jej slov je však ešte predčasné hovoriť o konkrétnom nastavení systému.

Ako u susedov

Návrh v reformnom pláne sa podobá na súčasný systém nastavenia rodičovského príspevku v susednom Česku. Na príspevok tam majú nárok rodičia alebo opatrovníci až do štyroch rokov veku dieťaťa. Celková suma v prepočte z českých korún, ktorú môžu vyčerpať, je pri jednom dieťati viac ako 11-tisíc eur, pri dvoch a viacerých deťoch je to vyše 16-tisíc eur.

K podobným celkovým cifrám sa priblížil aj príspevok na Slovensku. Ešte vlani ho totiž bývalá vládna koalícia na čele so Smerom rozdelila do dvoch kategórií. V oboch prípadoch sa zvýšila aj suma. Rodič, ktorý pred rodičovskou dovolenkou čerpal aj materské dávky, má v tomto roku nárok na 370 eur mesačne. Ostatní rodičia majú o sto eur menej.

Slovenská legislatíva tak pozná len mesačnú sumu dávky, nie celkovú. To by sa mohlo po novom zmeniť. Rodič, ktorý predtým čerpal materskú, si bude môcť podľa aktuálnych mesačných súm celkovo vyčerpať približne 11 470 eur, ostatní budú mať k dispozícii 9 990 eur.

„Zákonom tak určíme celkovú sumu, ktorú rodič na rodičovskej dovolenke dostane, a sám si zvolí, do akého veku dieťaťa ho bude poberať,“ vysvetľuje možné nastavenie bývalý minister práce a ekonóm Jozef Mihál.

Suma mesačného príspevku sa potom určí tak, že sa jeho celková výška vydelí počtom mesiacov čerpania, ktorú si rodič zvolil. V prípade celkovej sumy 11 470 eur by rodič mohol pri ročnom čerpaní dostať okolo tisíc eur mesačne.

Dve kategórie

Aj český systém je rozdelený na dve kategórie rodičov. Voľnejšie ruky majú rodičia, ktorí pred nástupom na rodičovskú poberali tamojšie materské dávky. Čiže pracovali a platili si nemocenské poistenie. Tejto skupine štát umožňuje vyčerpať celkovú sumu aj skôr ako dieťa dovŕši štyri roky. S podobným nastavením počíta aj slovenský plán reforiem.

„Iná vec je, prečo sa reálne neuvažuje o opätovnom zjednotení výšky rodičovského príspevku bez ohľadu na to, či rodič bol, alebo nebol na materskej,“ pýta sa Mihál. Česi nemajú v celkových sumách pre rodičov rozdiel. Ich legislatíva len rozlišuje, akú maximálnu mesačnú sumu môže čerpať rodič, ktorý pracoval, a koľko ten, čo nie.

Ten, čo pracoval, môže pri jednom dieťati poberať najviac niečo vyše 1 500 eur mesačne. Pri dvoch a viacerých deťoch sa suma môže vyšplhať na hranicu približne 2 300 eur mesačne. Dobu poberania si však nemôžu meniť stále. Česká legislatíva im to umožňuje len raz za tri mesiace, a to bez udania dôvodu. Ostatní poberatelia majú podmienky o niečo prísnejšie.

Ak pred rodičovskou dovolenkou nemali nárok na materskú, môžu pri jednom dieťati čerpať maximálne takmer 370 eur mesačne. Pri viacerých deťoch je to niečo vyše 550 eur mesačne. Doba poberania sa potom vypočíta podľa toho, akú sumu si rodičia zvolia.

Dlhšia rodičovská?

Podľa Mihála by bolo aj pri zmene slovenského systému ideálne, keby si rodičia dobu poberania mohli aj meniť ako v Česku. Maximálne však raz za pol roka. „Technicky bude nutné ešte doriešiť situácie, keď je v rodine viac malých detí,“ dodal bývalý šéf rezortu práce. To je podľa neho zároveň vhodná príležitosť na zvýhodnenie viacdetných rodín oproti súčasnému stavu.

Plán reforiem počíta aj s tým, že by sa príspevok mohol poberať dlhšie. Výnimky by mali napríklad osamelí rodičia alebo rodičia bez nároku na materské dávky. Okrem toho bude vláda zrejme riešiť aj valorizáciu príspevku. Programové vyhlásenie vlády však naznačuje, že by sa príspevok mohol napojiť na rast priemernej mzdy. Dnes sa zvyšuje podľa sumy životného minima.

Rodičovský príspevok sa bude zvyšovať

Nateraz sa rodičovský príspevok valorizuje podľa sumy životného minima. Tá v júli tohto roka opäť stúpla. Preto bude od začiatku budúceho roka rásť aj rodičovský príspevok. Rodičom, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku poberali aj materské dávky, sa mesačná dávka zvýši na 378,10 eura. Pre nepracujúcich rodičov bez predchádzajúceho poberania materskej dávky sa suma rodičovského príspevku zvýši na 275,90 eura mesačne. (mhl)

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #rodičia #reforma #rodičovská dovolenka