Reštaurácie zdvihli ceny. Snažia sa vykryť straty

Pandémia rázne okresala tržby reštaurácií. Mnohé tak siahli po nepopulárnom riešení a upravili svoje ceny smerom hore. A to aj napriek tomu, že zdražovanie surovín sa výrazne spomalilo.

26.10.2020 06:15
debata (33)

Za vyššími cenami však treba hľadať nielen boj o prežitie, ale aj drahšie energie, nájmy či náklady na ľudí. "Ceny týchto vstupov rástli bez ohľadu na koronakrízu či iné okolnosti, pričom marža v gastro biznise je často len jednociferná,“ vysvetľuje generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Odhaduje, že medziročný pokles tržieb v sektore je minimálne 20– až 30-percentný. Absolútne straty sa však ukážu až koncom roka, dodáva Harbuľák.

eko-info

Záujem o stravovanie v reštauráciách totiž v posledných dňoch klesá. Môže za to nielen nepriaznivé počasie, ale aj sprísnené protipandemické opatrenia. „Mnohé reštaurácie zaznamenali taký pokles, že zvažujú zatvorenie prevádzok, ak už tak medzičasom nespravili,“ hovorí Harbuľák. Jedinou výnimkou sú podľa neho azda len tie, čo sa už po prvej vlne zamerali na predaj cez okienko alebo donášku.

Zavrie tretina reštaurácií?

"Aktuálna situácia dostáva gastro sektor do mimoriadne zložitej pozície a problémov s uhrádzaním nákladov na prevádzku,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Z prieskumov podľa nej vyplýva, že až dvom tretinám prevádzok hrozí bez úveru či štátnej pomoci zatvorenie.

Samotné podniky odhadujú že doposiaľ skončila pätina z nich. Jarný prieskum iniciatívy Pomoc pre gastro! ukázal, že po jarnom uzatvorení prevádzok neotvorilo 14 percent reštaurácií. Toto číslo môže po druhej vlne pandémie výrazne vzrásť. Ohrozených je tak až desaťtisíc zamestnancov v gastro sektore. "Podnikatelia nepovažovali z hľadiska návštevnosti za úspešnú ani letnú sezónu,“ vysvetľuje hovorkyňa iniciatívy Magdaléna Koreny. Z prieskumu, ktorý iniciatíva uskutočnila v auguste, vyplýva, že až 60 percent gastro prevádzok eviduje nižšie tržby ako v roku 2019. Majitelia reštaurácií podľa Koreny zdražujú len v nevyhnutných prípadoch, chcú si totiž udržať svojich zákazníkov.

Predísť existenčným problémom stravovacích zariadení by sa dalo včasnou a účinnou pomocou. „Očakávame, že sa pripravia jasné a zrozumiteľné pravidlá fungovania gastro prevádzok a iných služieb cestovného ruchu pri vopred definovanom vývoji ochorenia,“ hovorí Harbuľák. Je potrebné, aby podnikatelia aj samotní spotrebitelia vedeli, s čím môžu do budúcnosti rátať. Aj tak však môže počet nadobro zatvorených prevádzok do konca roka ešte narásť. "Dôležité bude aj to, dokedy bude súčasný stav trvať a či sa dozvieme jasné pravidlá pre nasledujúce mesiace,“ dodal.

Čoraz hlbšie

Reštaurácie, ak vôbec, fungujú už len ako výdajne jedla či cez donášku, očakávať sa tak dajú ďalšie straty. Najohrozenejšie sú kaviarne a bary. Otázne je, koľko podnikov pomôže zachrániť ohlásená pomoc pre cestovný ruch v objeme sto miliónov eur. O dotáciu môže požiadať každý, komu v porovnaní s minulým rokom klesli tržby o viac ako 40 percent. Podľa výšky poklesu dostane peniaze vo výške štyroch až desiatich percent tržieb z minulého roka.

Bude to stačiť? „V prípade hotelov, penziónov i reštaurácií bude čerpanie vysoké minimálne za apríl a máj, pretože v tom čase boli povinne zatvorené," povedal Harbuľák. Pokles tak bol pre ne stopercentný, výnimkou budú podľa neho len podniky s výdajom cez okienko či donáškou.

So záchranou reštaurácií môžu podľa Shepperd pomôcť aj mestá či obce. "Napríklad odpustením nájomného za terasy alebo prehodnotením výšky dane z nehnuteľností, ktoré od tohto roku mestá a obce zdvihli o 30 percent, pričom niekde aj o 400 percent,“ hovorí Shepperd. Príjmy však išli výrazne dole aj samosprávam, preto nie je isté, či budú mať priestor na takýto krok.

Ďalšou pomocou by mohol byť takzvaný generálny pardon, myslí si Shepperd, teda odpustenie sankcií za neplnenie záväzkov. A to napríklad na tri až šesť mesiacov po skončení plošných opatrení. Na uváženie sú aj poukážky na konzumáciu, dodáva Shepperd, a to formou štátom podporených zliav. To sa po prvej vlne osvedčilo napríklad vo Veľkej Británii alebo v susednom Rakúsku.

Až o jedno euro

Zmeny v cenách si všimla aj čitateľka denníka Pravda Iveta zo Žiliny. „S rodinou sme využili tento rok dovolenku v Liptove, ceny tu však boli ako v hlavnom meste,“ hovorí. Za pravdu jej dáva aj prieskum spoločnosti Edenred Slovakia. Ten ukázal, že od marca do septembra stúpli ceny v reštauráciách priemerne o jedno euro. "Pravidelný prieskum Ticket Restaurant card index zároveň ukázal, že ak už ľudia reštauráciu navštívia, ich útrata je v porovnaní s obdobím pred začiatkom pandémie vyššia,“ informuje spoločnosť. Najviac zdvihli ceny podniky v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #reštaurácie a pohostinstvá