Do čoho investovať našetrených 1000 eur, aby čo najviac zarobili? Radia experti

Vedeli ste, že peniaze uložené na bežnom účte strácajú svoju hodnotu? Dôvodom je nezvratná inflácia, keď rastú ceny tovarov a statkov, takže sa znižuje kúpna sila peňazí. Stratu nemusí zachrániť ani bežné sporenie, na ktorom sú úroky spravidla na úrovni rastu inflácie. Denník Pravda sa preto piatich odborníkov spýtal, kde a ako jednorazovo vložiť našetrených 1 000 eur, aby sa čo najviac rozmnožili.

26.10.2020 18:00
peniaze, euro, bankovky, mince, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko:

Termínované vklady a sporiace účty nie sú dnes riešením, pretože úspory nedokážu ochrániť pred znehodnotením infláciou. Rovnako varujem klientov pred nákupom korporátnych dlhopisov. Žiaľ, tie sa niekedy predávajú ako garantované vklady s atraktívnym výnosom štyri až šesť percent, čo však nie je pravda.

Naopak, je to veľmi rizikový nákup a sľubovaný výnos sa môže kedykoľvek zmeniť na stratu celej investície. Mohli by o tom hovoriť malí investori v Čechách, kde už vyše 50 miliónov eur skončilo v nedobytných dlhopisoch. A ešte horší výsledok bude mať pravdepodobne situácia okolo skupiny Arca, ktorá majiteľom dlhopisov dlhuje odhadom až 800 miliónov eur.

Aj preto odporúčam túto sumu opäť investovať do fondov. To, či je vhodné nasporené peniaze investovať do akciových, zmiešaných alebo dlhopisových fondov, určíme z rizikového profilu klienta a jeho investičného horizontu. Následne takúto sumu odporúčam rozložiť do troch tranží (častí) a tie zainvestovať v mesačných rozstupoch. Týmto spôsobom urobíte svoj nástup do investovania bezpečnejším a rozložením na viac vkladov aj priemerujete nákupné ceny.

Martin Švidroň, analytik portálu Finančná hitparáda:

Ak už máme vytvorenú rezervu, môžeme uvažovať o investícii. A nemyslí sa tým vždy, že peniaze niekde uložíme na určitý čas. Ako prvé by som mal investovať do rozvoja svojich zručností. Ak podnikám, môže to byť nákup určitého vybavenia alebo stroja, ktorý mi zabezpečí širšiu ponuku alebo rýchlejšiu realizáciu. Prípadne môžem investovať do seba a rozšíriť svoje vedomosti, nový kurz, jazyk, školenie a podobne.

Ak chcem ale získať viac peňazí a investovať jednorazovo, ale aj pravidelne, dnes by som volil ETF fondy. Už si len dať pozor na sprostredkovateľa, aby boli poplatky čo najnižšie (aj tie skryté), transparentnosť čo najvyššia, skutočné výsledky a mal aj dobré meno a reputáciu na trhu.

Maroš Ovčarik, finančný analytik a generálny riaditeľ spoločnosti Partners Investments:

Veľmi závisí od toho, na ako dlho plánujete peniaze uložiť. Ak ide o obdobie minimálne päť rokov, odporúčam využiť fondy, ktoré tým, že sú diverzifikované, sú vhodné pre bežných ľudí. Pri mnohých investičných produktoch je však suma 1 000 eur nízka na to, aby sa dali využiť. Minimálna suma sa často začína do sumy 3 000 eur až 5 000 eur.

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky:

Požiadavka čo najvyššieho výnosu ide ruka v ruke s nutnosťou podstúpiť aj vyššie riziko a nechať kapitál pracovať dlhší čas, ideálne dekádu a viac, aby sa minimalizovalo riziko späté s trhovými korekciami a nesprávnym časom výberu investície. Z dlhodobého hľadiska doručia najvyššie zhodnotenia z hlavných tried aktív investície do akcií napriek tomu, že majú aj najväčšie výkyvy kurzov.

Štatistiky za posledných vyše 100 rokov ukázali, že napríklad investície do amerických akcií doručili v priemere takmer desaťpercentné ročné nominálne zhodnotenie, za ostatnú dekádu dokonca 15-percentné. Inak povedané, požiadavka na čo najvyššie zhodnotenie hovorí vložiť peniaze do akciových investícií. Pri úsporách 1 000 eur a pri začínajúcom investorovi sa javí ako dobrý prvý krok investovať do akcií prostredníctvom podielových fondov.

Predstavujú totiž pohodlný spôsob investovania na finančných trhoch, pričom človek nemusí byť expertom na investície a nemusí ani sledovať finančné správy na dennej báze. O zverené prostriedky sa stará profesionálny portfólio manažér, ktorý pravidelne prispôsobuje zloženie fondu aktuálnej a očakávanej situácii na trhoch. Hľadá najlepšie investičné príležitosti vzhľadom na danú investičnú stratégiu tak, aby maximalizoval výnosy, minimalizoval náklady a vhodne rozložil riziko.

Barbora Štubňová, vedúca oddelenia depozitá a investície vo VÚB banke:

Určite by sme túto sumu mali rozdeliť na tri časti, a to akciové fondy, zmiešané fondy a dlhopisové fondy. Koľko percent pôjde do ktorej zložky, je individuálne.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #sporenie #investovanie #odborníci #experti