Zostáva vám 100 eur z výplaty? Experti radia, kam ich vložiť, aby zarobili

Vedeli ste, že peniaze uložené na bežnom účte strácajú svoju hodnotu? Dôvodom je nezvratná inflácia, kedy rastú ceny tovarov a statkov, takže sa znižuje kúpna sila peňazí. Stratu nemusí zachrániť ani bežné sporenie, na ktorom sú úroky spravidla na úrovni rastu inflácie. Denník Pravda sa preto piatich odborníkov spýtal, kde a ako si z výplaty odkladať 100 eur mesačne. A ako s nimi pracovať tak, aby boli v prípade potreby k dispozícii, ale zároveň dobre zarábali.

25.10.2020 06:00
výplata, dávanie, peniaze, euro, bankovky Foto:
Ilustračné foto.
debata (88)

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko:

Ak nemáte na bankovom účte uloženú pohotovostnú rezervu vo výške tri, ideálne až šesť mesačných bežných výdavkov, odporúčam 50 eur použiť na vytvorenie spomenutej rezervy a s 50 eurami začať pravidelné investovanie. O tom, aká dôležitá je rezerva, sa počas koronakrízy presvedčili ľudia, ktorí zrazu prišli o prácu alebo im znížili plat.

Odporúčam vypočítať si vaše priemerné mesačné výdavky na domácnosť, dopravu či ošatenie a na osobitnom, napríklad sporiacom účte v banke si našetriť trojnásobok až šesťnásobok tejto sumy. Zároveň si treba samostatne alebo s odborným poradenstvom nastaviť pravidelné investovanie do fondov. Je to dnes jediný spôsob, ktorý dlhodobo zhodnocuje úspory nad úroveň inflácie pri kontrolovanom riziku.

Martin Švidroň, analytik portálu Finančná hitparáda:

Podľa agentúry Focus si počas koronakrízy 82 percent Slovákov uvedomilo, že finančná rezerva domácností vo výške šesťnásobku čistého mesačného príjmu je nevyhnutná. Preto v prvom rade, ak nemáte vytvorenú rezervu, postupne si ju vytvorte. Pri rezerve nehrá rolu maximálne zhodnotenie, ale dostupnosť a likvidita financií.

Nejde o investíciu. Ale aj v tých málo možnostiach, ktoré klient má aktuálne k dispozícii, sú veľké rozdiely. Pri správnom výbere a nastavení termínovaného vkladu sa dá získať zhodnotenie až 1,8 percenta ročne. Nie je to investícia, takže zázraky očakávať nemôžeme, ale je to viac ako nula na bežnom účte. Nestane sa nám, že pri poklese trhov, práve počas krízových období, naše peniaze stratia na hodnote.

A zároveň sú financie chránené fondom ochrany vkladov. Až vtedy, keď máte vybudovanú rezervu, investujte. Napríklad pravidelné investovanie do ETF fondov je dnes obľúbená a moderná forma s množstvom výhod, napríklad oslobodenie od dane. Dobrý výber spĺňa podmienku efektívnej diverzifikácie.

Maroš Ovčarik, finančný analytik a generálny riaditeľ spoločnosti Partners Investments:

Pokiaľ má človek na takéto sporenie dostatok času, počíta s dobou sporenia minimálne päť a viac rokov, k dispozícii sú programy pravidelného investovania. Ide o investovanie do ETF fondov, prípadne podielových fondov.

Tieto programy je možné využiť už od sumy 20 eur až 30 eur mesačne a sú vytvorené pre bežných ľudí, ktorí nemusia mať žiadne skúsenosti s investovaním. Inou možnosťou sú sporiace účty, pri ktorých sú dnes v bankách úrokové sadzby blízke nule, teda nezarábajú.

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky:

Mať prostriedky okamžite k dispozícii, teda požiadavka na likviditu, a zároveň ich mať dobre zhodnotené, čo ide len pri určitej akceptácii rizika, a teda volatility ceny, sú dva protichodné ciele, ktoré je náročné dosiahnuť súčasne. Ak chce mať človek prostriedky dobre zhodnotené, teda tak, aby aspoň porazili infláciu, je potrebné im dať časový priestor, s čím je spätý dlhší investičný horizont, minimálne rok, ideálne aspoň dva až tri.

Existujú investičné riešenia ponúkajúce solídny výnos aj pri pomerne nízkom riziku, ako napríklad vybrané podnikové dlhopisy alebo dlhopisové fondy, kde sú síce k dispozícii prostriedky v podstate okamžite aj pred dosiahnutím minimálneho investičného horizontu, no stále existuje určitá pravdepodobnosť, že predčasný odchod z investície môže byť spätý s malou stratou.

Ak chce mať teda človek k dispozícii prostriedky okamžite a chce mať aj istotu, že neprerobí, potom sa musí uspokojiť s relatívne nízkym výnosom na rôznych sporiacich produktoch, ako vklady s výpovednou lehotou či ich mať neviazané na účte.

Barbora Štubňová, vedúca oddelenia depozitá a investície vo VÚB banke:

Ako prvé je potrebné prejsť si s klientom jeho predstavu o tom, koľko peňazí bude potrebovať, aby mal pokryté financie z pohľadu jeho predstavy o bezpečnej rezerve a zároveň si potvrdiť, či sa klientova suma rovná minimálne šesťnásobku jeho príjmu. Ide o peniaze, ktoré by slúžili na pokrytie nečakaných výdavkov, keby sa niečo nečakané v živote klienta udialo.

Keby sme sa bavili, kam ich rozložiť, určite by to boli sporiace účty či investičné sporenia. Po nakumulovaní väčšej sumy nad 1 000 eur pri dlhodobých cieľoch je dobré ich investovať tak, aby sa využil potenciál akciových fondov z pohľadu času. Akciové fondy prinášajú z dlhodobého pohľadu zaujímavé výnosy.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #sporenie #výplata #odborníci