Financie v rámci plánu obnovy by mali podľa Slovákov smerovať najmä do zdravotníctva

Z pohľadu Slovákov je v rámci plánu obnovy najdôležitejšie zamerať sa na reformu zdravotníctva, budovanie nových nemocníc a zefektívňovanie zdravotníckeho systému. Vyjadrilo sa tak v prieskume 31,5 % opýtaných. Následne s výraznejším odstupom 13,5 % opýtaných uviedlo investície do životného prostredia, ako napríklad odstraňovanie starých environmentálnych záťaží. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere, ktorý pre agentúru SITA uskutočnila od 6. do 12. októbra tohto roka na vzorke 504 respondentov internetovej populácie staršej ako 15 rokov.

23.10.2020 11:12
debata (2)

Ďalej by európske prostriedky mali podľa respondentov smerovať do dopravnej infraštruktúry, budovania diaľnic, železničnej infraštruktúry a opráv ciest. Vyjadrilo sa tak 13,1 % Slovákov. Reformu školstva a zefektívnenie vzdelávacieho systému na Slovensku zaujalo 9,4 % respondentov. Reforma daní a odvodov, ako aj zjednodušenie daňového a odvodového systému na Slovensku je podstatná pre 8,5 % opýtaných. Necelých 6 % si myslí, že prostriedky by mali smerovať do reformy verejnej správy, štyri percentá Slovákov uviedli digitalizáciu a komunikáciu s verejnou správou. Len 3,5 % si myslí, že na rozvoj vedy a výskumu a inovácií by mali smerovať financie z plánu obnovy.

Rezort financií zverejnil národný reformný plán, ktorý sa zameriava na osem oblastí. Ide o fiškálne reformy, zelenú ekonomiku, trh práce a sociálnu udržateľnosť, vzdelávanie, piatou oblasťou je veda, výskum a inovácie, šiestou zdravie, nasledujú verejné inštitúcie a regulácie a záverečnou oblasťou je digitalizácia. Zverejnený dokument však nie je plánom obnovy, ktorý chce Európska komisia. Aktuálny reformný plán zahŕňa zmeny v krajine za približne 30 mld. eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MF SR #plán obnovy