Obchodné reťazce sa náporu ľudí neboja, sú predzásobené

Väčšina obchodných reťazcov sa nebojí náporu zákazníkov. Situácia z jari ich naučila, ako sa pripraviť na súčasný stav. Zásob majú podľa nich dosť, rovnako by problém nemal nastať ani v súvislosti s nedostatkom personálu. Iná je však situácia na Orave. Tam pandemické nákupy míňajú zásoby o niečo rýchlejšie.

23.10.2020 10:56 , aktualizované: 14:05
debata (7)

„Zásoby potravín, drogérie a ďalších výrobkov v našich distribučných centrách sú dostatočné a priebežne pokračuje ich plynulé dopĺňanie. Z našich distribučných centier v Beckove a Prešove denne putujú čerstvé i trvanlivé potraviny do každého zo 153 obchodov Tesca na Slovensku,“ povedal hovorca obchodné reťazca Tesco Peter Steigauf.

Tovar nechýba ani v predajniach spoločnosti Lidl. „Robíme všetko preto, aby nenastal výpadok jedného alebo viacerých druhov tovarov. Samozrejme, môže sa stať niečo podobné ako pri prvej vlne, kedy mnohonásobne stúpol záujem o jednu komoditu, ktorá bola následne dočasne nedostupná. Aj toto však vieme, rovnako ako v marci, vykryť,“ povedal hovorca spoločnosti Tomáš Bezák.

Dostatok zásob má aj Billa. „Chceli by sme širokú verejnosť ubezpečiť, že naše obchody ostávajú všetky otvorené, pripravili sme sa a máme zabezpečené dostatočné zásoby potravín,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Kvetoslava Kirchnerová. Sme v úzkej komunikácii aj s našimi dodávateľmi, ktorí nám nehlásia žiadne výpadky dodávok tovaru, dodáva.

Nápor na Orave

Väčší nápor zákazníkov z dôvodu paniky však pociťuje hlavne reťazec Coop Jednota. „Spotrebitelia sa zásobujú predovšetkým väčším množstvom trvanlivých potravín, zároveň nakupujú veľké množstvá pečiva, syrov a šuniek, niektoré si nechávajú krájať aj v kilových množstvách. Veľký záujem je aj o cigarety,“ hovorí Branislav Lellák, vrchný riaditeľ spoločnosti. Najväčší nápor pociťujú na Orave a okolí. Ľudia sa zásobujú vo veľkom množstve, v niektorých predajniach sa dokonca minulo pečivo v piatok krátko po otvorení.

Tescu zase nápor pomáha zvládnuť e-shop. „Pre tých, ktorí sa nenachádzajú v dostupnosti Tesco Online nákupov, je dostupná služba Tesco Zásielka. Ide o vopred pripravené balenie 24 trvanlivých potravín a ďalších nevyhnutých výrobkov doručené kuriérskou službou po zadaní objednávky,“ hovorí Steigauf.

Kontroverzné hodiny pre seniorov

Obchody sú však viditeľne prázdnejšie práve počas hodín vyhradených pre seniorov. Aj preto sa spoločnosť Lidl snaží starším ľuďom odporúčať, aby svoj čas na nákup využili. Medzi deviatou a jedenástou totiž nik iný do obchodu nesmie. „Pritom je mnoho ľudí, ktorí by vtedy nákupy využili. Či už tí na rodičovskej dovolenke alebo pracujúci z domu,“ hovorí Bezák.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #nákupy #hodiny pre seniorov