Vláda sa zbavila zodpovednosti za ekonomické škody, tvrdia obchodníci a firmy

Obchody môžu podľa zverejnených opatrení zostať otvorené, no zákazníci v nich však nesmú nakupovať. A to už od soboty 24. októbra až do prvého novembra. Samozrejme s výnimkou potravín a drogérie. Mnohé predajne tak zostanú bez zákazníkov, sťažujú sa na vo štvrtok zverejnené opatrenia obchodníci.

23.10.2020 09:22 , aktualizované: 13:41
debata

To, ako sa vláda chystá riešiť prípadné prepady v tržbách otvorených prevádzok bez zákazníkov, nám nateraz rezort hospodárstva prezradiť nechcel. „V tejto chvíli je absolútnou prioritou zdravie obyvateľstva a obmedzenie mobility, ktoré má zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu pred pripravovaným plošným testovaním,“ povedal tlačový odbor ministerstva. Prípadné odškodňovanie vraj budú riešiť priebežne. V prevádzkach však neistota vyvoláva paniku.

Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov

"Vo štvrtok večer vláda predstavila opatrenia v podobe čiastočného lockdownu s tým, že všetky maloobchodné prevádzky môžu zostať otvorené. Zásadným problémom ale je, že obchody síce otvorené budú, ale nemôžu obslúžiť žiadneho zákazníka. Výnimkou sú predajne potravín, drogérie, čerpacie stanice a iné obchody, bez ktorých si veľmi život už nevieme predstaviť. Máme za to, že sa vláda týmto spôsobom zbavuje zodpovednosti za akékoľvek kompenzácie mimo existujúcich schém, a to aj napriek tomu, že 9 dní budú naše prevádzky úplne bez zákazníkov a následne očakávame výrazný prepad návštevnosti, pretože do obchodov budú môcť chodiť iba zákazníci s negatívnym testom.

Chápeme nutnosti obmedziť mobilitu a zabrániť nekontrolovanému šíreniu koronavírusu, nemôžeme sa však pozerať na to, akým spôsobom sú naše maloobchodné likvidované. Žiadame vládu o kompenzácie napríklad po vzore Českej republiky, ktorá prepláca 100% všetkých mzdových nákladov a kompenzuje aj nájomné za posledné mesiace.

Súčasná podpora je totiž nedostatočná a núti maloobchodníkov platiť zamestnancov a nájom zo svojich vlastných peňazí. Tiež vyzývame vládu, aby povolila maloobchodným predajniam predávať iba sortiment dennej spotreby nevyhnutný pre život. Už v prvej vlne sa totiž stávalo, že veľké supermarkety predávali akýkoľvek, aj nepotravinový sortiment a tým uberali tržby maloobchodníkom, ktorí museli byť povinne zatvorení aj v prípade, že predávali rovnaký tovar. Dúfame, že sa situácia čoskoro vráti do normálu a v predvianočnom čase už bude maloobchod a služby bez akýchkoľvek obmedzení, ktoré budú mať vplyv na ich tržby.“

Michal Baculák, majiteľ a manažér Hot Yoga Centrum

"Vzhľadom na aktuálne odporúčania vlády naše centrá zatvoríme, aby sme prispeli k obmedzeniu pohybu a zvýšili tak úspešnosť celoplošného testovania. Presunieme sa do online sveta, kde máme na našom YouTube kanále cez 40 rôznych lekcií a inštruktážnych videí ako správne cvičiť. Celý online máme za dobrovoľný príspevok, aby mohli ostať s nami v kontakte aj ľudia, ktorí si to už nemôže finančne dovoliť. Budeme veriť, že sa celoplošné testovanie podarí a budeme môcť opäť 1.11. otvoriť pre malé skupinky ľudí.

Celkovo možno povedať, že naša firma prepadáva sitom pomoci a preto veríme, že pre športové prevádzky prijmú nejaké dodatočné podporné schémy. Doteraz prijaté opatrenia nám prišli ako nespravodlivé, lebo boli celoplošné a nezohľadňovali regionálny vývoj situácie. Naše centrá vnímame ako bezpečné, doteraz sme nezaznamenali žiadny prípad prenosu. Je to aj tým, že v každej sále máme vzduchotechniku, ktorá nám mení vzduch v sále, čo sa podľa rôznych zahraničných štúdií považuje za najdôležitejšie opatrenie. A napriek tomu toto vláda nebrala v úvahu pri zatváraní prevádzok."

Daniela Lihotská, majiteľka kozmetického salónu Institut Esthederm Exclusive

„Nemáme ešte konkrétne pravidlá od Úradu verejného zdravotníctva a nevieme, ako máme postupovať. Nariadenie vlády je však jasné- je zákaz vychádzania a ľudia nemôžu navštíviť môj salón, a to aj napriek tomu, že môžem mať prevádzku otvorenú. Príde mi to ako úplne alibistické riešenie od vlády, a to len preto, aby nás potom nemuseli odškodniť. Zároveň nevidím dôvod na to, aby klientka, ktorá má negatívny výsledok testu už aj teraz, nemohla za mnou prísť. Mala som mnohé také. Neviem, dokedy takúto situáciu dokážem zvládnuť. Všetci máme nájmy a výdavky a keď k vám nepríde klient tri týždne, je to zlé. Už len okolo mňa sú prázdne tri prevádzky.“

Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov

„Zákaz cestovania mimo okres môže aj pri aktuálnych obmedzeniach spôsobiť značné škody pri dodávkach tovaru. Pekárenská výroba zásobuje maloobchodné predajne vo viacerých okresoch, no policajné kontroly na ich hraniciach môžu opäť spôsobiť, že vodiči budú v kolónach čakať aj niekoľko hodín, ako sa to stalo na jar. Tomuto sa chcú pekári vyhnúť, a preto apelujú na vládu, aby zaistila plynulý prechod pekárenských áut cez policajné kontroly.

Pekárenské spoločnosti si nemôžu dovoliť, aby sa zopakoval chaos z apríla tohto roka. Preto žiadame Ministerstvo vnútra SR o informovanie policajných kontrol o zaistenie plynulého prechodu našich vozidiel. Zákon nám však nariaďuje v akých časových intervaloch od upečenia musíme tovar do predajní doviesť a opatrenia nám to výrazne komplikujú.“

Vladimír Sušil, obchodný riaditeľ Datart

"Predstavené opatrenia vnímame ako zmätočné a nejasné, a to rovnako vo vzťahu k nám, ale aj obchodným centrám, v ktorých si prenajímame obchodné priestory. Z aktuálnych opatrení však nevyplýva, že by sme mali zakázané obslúžiť zákazníka, ktorý navštívi niektorú z našich 17 predajní. Predajne DATART zostávajú otvorené, zamestnanci sa budú venovať príprave na vianočnú sezónu a pravidelnej údržbe. Sme však za to, aby si v našich predajniach mohli zákazníci vyzdvihovať svoje e-shopové objednávky tak, ako to bolo počas prvej vlny pandémie. Pri osobnom odbere dokážeme vďaka prísnym hygienickým opatreniam maximálne eliminovať riziko prenosu ochorenia.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #pandemické opatrenia #obchdoy #prepad tržieb #pomoc od vlády