Cestovný ruch padal aj v auguste. Medziročne o vyše desatinu

Leto bolo pre domáci turizmus napriek rastu počtu domácich dovolenkárov slabé. Návštevnosť v ubytovacích zariadeniach sa počas augusta oproti júlu zvýšila o 20 percent. Medziročne však bola aj tak o 13,6 percenta nižšia. Ukázali to údaje Štatistického úradu.

23.10.2020 07:42
debata (1)

V auguste výrazne ubudli návštevníci z cudziny, oproti minulému roku až o polovicu. Naopak, domáci hostia trhali rekordy. "Až v piatich krajoch bol počet domácich hostí nad úrovňou minuloročných rekordov a v troch krajoch bol tento rast dokonca vyšší ako 20 percent,“ informujú štatistici. Celková návštevnosť tak bola mierne nad úrovňou minulého roka.

Zahraniční turisti chýbali najmä v mestských hoteloch, bolo ich len 169-tisíc. Najmenej turistov prišlo do Bratislavského kraja. "Celková návštevnosť bola medziročne nižšia až o 55,9 percenta, počet zahraničných hostí tu však klesol o viac ako dve tretiny, o 66,6 percenta,“ ukazuje štatistika.

Bratislava evidovala pokles počtu cudzincov o viac ako 70 percent. Výpadok pocítili aj v Košiciach, zahraničných turistov bolo o 65,1 percenta menej ako vlani. „Na rozdiel od hlavného mesta to kompenzoval rast počtu domácich hostí o 21,4 percenta, čím celková návštevnosť Košíc bola v medziročnom porovnaní nižšia len o 22,3 percenta,“ spresnil Štatistický úrad.

Medziročný počet domácich a zahraničných turistov sa zvýšil v Žilinskom kraji o 3,6 percenta, hlavne vďaka regiónu Liptov a Orava. "Najnavštevova­nejšie oblasti Slovenska – Žilinský a Prešovský kraj – evidovali spolu viac ako 320-tisíc návštevníkov,“ dodávajú štatistici. V Prešovskom kraji, ktorý ponúka najviac turistických lákadiel, bol pokles celkovej návštevnosti oproti minulému roku len o 1,1 percenta.

Aký bol august?

V hoteloch a penziónoch sa ubytovalo v auguste viac ako 684-tisíc ľudí. Nižší počet turistov na Slovensku bol spôsobený najmä výpadkom zahraničnej klientely. Najnavštevovanejšie kraje boli Trnavský, Košický, Žilinský, Prešovský a Banskobystrický.

Dĺžka pobytov sa medziročne nezmenila a turisti strávili priemerne 3,1 noci v ubytovacích zariadeniach. Návštevníci strávili v zariadeniach viac ako dva milióny nocí, ide o medziročný pokles o 15,6 percenta.

V minulom roku počet návštevníkov v slovenských hoteloch, penziónoch a zariadeniach cestovného ruchu prekročil 800-tisíc ľudí. Tohtoročný august bol podobný ako v roku 2018, keď sa na Slovensku ubytovalo 673-tisíc hostí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #turistická sezóna #pandémia