Príspevky do umeleckých fondov budú dobrovoľné

Úpravou zákonov v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR sa má okrem iného zdobrovoľniť odovzdávanie dvoch percent do umeleckých fondov, pričom platiť to má počas celého roka 2021.

22.10.2020 13:56
um1m 2 Foto:
Umelci budú pravdepodobne platiť odvody do umeleckých fondov v budúcom roku dobrovoľne.
debata

Novela, pripravovaná ministerstvom kultúry, má, okrem iného, predĺžiť ustanovenie o zrušení povinnosti platiť, respektíve zrážať príspevok z autorských odmien do verejnoprávnych umeleckých fondov, celý budúci rok by mal byť dobrovoľný

Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedla šéfka rezortu Natália Milanová (OĽANO). Opozičný poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) sa v diskusii v pléne pýtal, odkiaľ má mať Literárny fond prostriedky na svoju činnosť, keďže napríklad finančne podporuje rôzne profesie.

Ministerka ešte v diskusii s poslancami uviedla, že rezort sa má zaoberať aj transformáciou fondov. Chápe obavy, keďže sú umelci, ktorí využívajú tieto fondy. Poslankyňa Monika Kozelová (OĽANO) v debate povedala, že dve percentá je suma, ktorú umelci odvádzajú štátu navyše oproti iným profesiám. Kultúra je to, do čoho dávame najmenej, ale najviac od nej chceme, skonštatovala. Myslí si, že umelci by mali do fondov prispievať zo štandardných odvodov, ktoré sú vo výške 20 percent.

Parlament vo štvrtok posunul do druhého čítania zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti rezortu kultúry, ktorý by mu mal umožniť poskytnúť príspevok zo štátneho rozpočtu aj na odstraňovanie následkov či znižovanie negatívnych vplyvov mimoriadnych situácií na oblasť kultúry.

Takisto odobril aj novelu, ktorou sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti rezortu. Organizátori kultúrnych podujatí, ktoré sa v dôsledku pandémie nebudú môcť uskutočniť ani v prvej polovici roka 2021, budú môcť predĺžiť platnosť zakúpených vstupeniek do konca júna 2022. Novelou sa má tiež predĺžiť ustanovenie o zrušení povinnosti platiť, respektíve zrážať, príspevok z autorských odmien do verejnoprávnych umeleckých fondov (Literárny fond, Hudobný fond, Fond výtvarného umenia).

debata chyba
Viac na túto tému: #Literárny fond #Fond výtvarných umení #umelecké fondy #platenie prostriedkov