Rezort práce nemôže zasiahnuť proti vykorisťovaniu zamestnancov mimo hraníc krajiny

Pred rokom vznikol Európsky orgán práce (ELA), ktorý by mal časom sídliť práve na Slovensku. Ani za dvanásť mesiacov sa mu však nepodarilo vyriešiť ani jeden z deviatich prípadov vykorisťovania zamestnancov v členských štátoch. Na prípady orgán práce ešte vlani v októbri upozornila Európska konfederácia odborových zväzov (ETUC). ELA však proti konkrétnym firmám nijak nezasiahla. Jednotlivým členský štátom, vrátane Slovenska, len zaslala list s upozornením. Ani ten však nepadol na úrodnú pôdu.

22.10.2020 12:44
debata (2)

V našom prípade malo ísť o 167 pracovníkov, ktorých slovenská firma poslala pracovať do Nemecka – a to buď ako falošných živnostníkov, alebo za minimálnu mzdu. Spoločnosť už vyšetruje aj nemecký Úrad sociálneho zabezpečenia. Slovensko však podľa ministerstva práce veľa v tejto veci urobiť nemôže. „Prípad, ktorý sa týkal slovenskej firmy, ministerstvo preverovalo na Národnom inšpektoráte práce, pričom v predmetnom prípade nebolo zistené, že by došlo k porušeniu právnych predpisov na území Slovenska,“ povedala pre denník Pravda hovorkyňa rezortu Veronika Pazičová. Keďže sa celá nekalá činnosť deje na území Nemecka, zasiahnuť musia podľa ministerstva práce nemecké inštitúcie. „ELA sme informovali, že Národný inšpektorát práce je na žiadosť nemeckých inštitúcií pripravený poskytnúť im plnú súčinnosť,“ dodáva Pazičová.

Pribudli ďalšie tri

Európski odborári tak na prípady upozorňujú opätovne, tentokrát však pribudli ďalšie tri. Väčšina z nich sa týka nevyplatených miezd, nezaplatených dovoleniek či dní práceneschopnosti. Niektoré však poukazujú aj na zneužívanie cezhraničných pracovníkov. Práve tým nebola podľa zistení európskych odborárov zaplatená ani minimálna mzda. Prípadne na vyplatenie peňazí čakajú už niekoľko rokov. Tentoraz však odborári očakávajú ich okamžité riešenie. „Európska agentúra práce musí byť schopná podobné prípady eliminovať. Nielen kvôli vlastnej reputácii, ale aj kvôli zachovaniu bezpečnosti voľného trhu a pohybu v rámci Európskej únie,“ vyjadril sa Per Hilmersson, zástupca generálneho tajomníka ETUC. Únia má totiž všetkým zamestnancom zabezpečovať rovnaké práva a povinnosti, dodal.

Podľa najnovších informácií sa však ELA tentokrát naozaj chystá zasihanuť. Minimálne tým, že na konkrétne prípady upozorní priamo odbory v členských štátoch. A to 15. decembra na spoločnom zasadaní vedenia. „To, aké konkrétne kroky však urobia, známe nie je,“ dodáva hovorca európskych odborárov Luke James.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odborári #inšpekcia