Karanténa v hoteli? Len za vlastné

Do karantény do hotela? Vraj áno. V stredu po rokovaní vlády to potvrdil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Doriešiť to má Doležalov rezort s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska. Je však možné, že zaplatiť si ju bude musieť každý z vlastného vrecka.

22.10.2020 11:15 , aktualizované: 23.10.2020 14:00
debata (29)

Zoznam hotelov, ktoré by mali byť karanténnym miestom, sa aktuálne vytvára. Pre denník Pravda to potvrdil generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák. "Nepovažovali sme za správne zaslať žiadosť a vytvoriť zoznam skôr, ako by sme vedeli podmienky, ktoré musia ubytovacie zariadenia v takýchto prípadoch zabezpečiť,“ hovorí. Výzvy pre hotely, ktoré sa chcú zapojiť, rozposielala asociácia vo štvrtok.

Za vlastné

Hotely a penzióny sa však môžu zapojiť na dobrovoľnej báze. Keďže však takéto ubytovanie nie je nariadené Úradom verejného zdravotníctva, ubytovaný si ho bude musieť podľa Harbuľáka zaplatiť z vlastného. Personál v hoteloch má byť štandardný ako počas bežnej prevádzky. Niektoré hotely záujem majú, no obávajú sa ďalšieho výpadku hostí. Letné mesiace im totiž beztak slabú sezónu nezachránili. Mnohé tak bojujú o holé prežitie.

Hotely sú podľa Harbuľáka alternatívou pre ľudí, ktorí nechcú zostať v domácej karanténe. Sú zároveň lepšou voľbou v porovnaní so štátnymi zariadeniami, na ktoré sa mnohí ľudia sťažovali už v prvej vlne. "Práve v hoteloch a podobných ubytovacích zariadeniach majú k dispozícií služby, ktoré pre svoj pobyt nevyhnutne potrebujú,“ vysvetľuje. Hotelové izby disponujú samostatnou kúpeľňou, WC, pripojením na internet a pravidelnou stravou.

Hotely sa môžu prihlásiť sa prostredníctvom formulára, ktorý zverejnila AHRS na svojej webovej stránke.

Denník Pravda zisťoval, v akom stave je príprava na konkrétnych ministerstvách, rezort obrany nás však odkázal na ministerstvo dopravy. Ostatne ministerstvo obrany už na svojom webe v informáciách k chystanému testovaniu píše, že: "V prípade, že nemôžete absolvovať karanténu v domácom prostredí, bude k dispozícii niekoľko hotelových ubytovacích zariadení s karanténnym režimom, v ktorých bude možnosť za odplatu absolvovať povinnú karanténu.“

Čo musia hotely splniť?

Podľa doteraz zistených informácií však pre karanténne ubytovanie nemajú byť vydané žiadne špecifické opatrenia, stačiť by mali tie súčasné. „V súčasnosti platné opatrenia, ktorými sa musia riadiť aj ubytovacie zariadenia, sú oproti bežnej prevádzke sprísnené,“ hovorí Harbuľák.

Ubytovaný hosť však bude musieť dodržiavať prísnu izoláciu v izbe, kde sa bude zdržiavať. Takisto sa odporúča zabezpečiť zvýšenú ochranu pre zamestnancov, ktorí sa s pozitívne testovanými hosťami dostanú do kontaktu. Stravovať sa bude dať iba v izbe a špinavá bielizeň bude musieť byť zabalená do vriec. Strava bude zabalená v plastových obaloch a doručená pred izbu pozitívne testovaného. "Jedinou špecifickou požiadavkou je dôkladná dezinfekcia izby a všetkých plôch, pričom izba musí zostať po odchode hosťa prázdna minimálne 24 hodín,“ hovorí Harbuľák.

Niekde záujem majú, inde nie

Hotel Elizabeth v Trenčíne nevylučuje, že poskytne svoje priestory pre pozitívne testovaných Slovákov. „Ak budú konkrétne podmienky a presné pokyny, samozrejme, aj finančná stránka, tak budem uvažovať o tej možnosti,“ hovorí riaditeľ hotela Dušan Hrúza. Kapacita hotela je celkom 143 hostí aj s prístelkami.

Otázne sú však podmienky, za akých by karanténne ubytovanie malo fungovať. "Zatiaľ nemám presné informácie, čo by to znamenalo v praxi, čo všetko treba spĺňať a vo finále aký dosah by to malo na nás v rámci zabezpečenia,“ hovorí Hrúza.

"Neposkytneme naše ubytovacie zariadenie pre dobrovoľnú karanténu, pretože máme stálych hostí,“ hovorí pre denník Pravda Milan Pros z Loft Hotela Bratislava. Ak by sa rozhodli zmeniť svoj hotel na dobrovoľnú karanténne miesto, znamenalo by to pre hotel odmietnutie stálych hostí. „Nezaujímali nás teda ani podmienky zapojenia sa do tohto procesu,“ dodal Pros. Hotel má celkovú kapacitu 260 lôžok.

O zmene hotela na karanténne miesto v Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici neuvažujú, informovala riaditeľka hotela Zuzana Semanová.

"V tejto chvíli o premene Hotela Grand Jasná na karanténne miesto neuvažujeme,“ hovorí Marián Galajda, hovorca Tatry mountain resort.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #hotely #karanténa #andrej doležal #MDV SR