Rozpočtová rada okresanie 13. dôchodkov víta. Pomôže to štátnej kase, tvrdí

V posledných dvoch rokoch došlo k výraznému narušeniu finančnej stability budúcich dôchodkov, upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). "Náš dôchodkový systém sa v tomto čase ukrátil o finančné zdroje a zvýšil nároky na výdavky až približne o dve miliardy eur ročne,“ upozorňuje rada.

22.10.2020 07:22
debata (22)

Zmena v 13. dôchodkoch z dielne rezortu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorú parlament schválil v stredu, tak podľa nej zlepší stabilitu vo financovaní dôchodkov o približne 300 miliónov eur ročne.

Rada síce víta toto zlepšenie, ale upozorňuje, že pre návrat na pôvodnú úroveň udržateľnosti financovania budúcich dôchodkov stále chýbajú zdroje na úrovni 1,7 miliardy eur ročne. "Verejné financie stále nachádzajú v pásme vysokého rizika, čo znamená, že stále nie je zabezpečené dlhodobé financovanie tejto novej dávky ako aj samotných dôchodkov,“ upozorňuje RRZ. Preto bude pre zachovanie doterajšej výšky dôchodkov kľúčové, v akej forme sa dôchodková reforma ukotví v pripravovanom ústavnom zákone. Na tom už pracuje ministerstvo práce.

Ako to bolo s 13. dôchodkami

Vo februári 2020 schválil parlament 13. dôchodok ako súčasť dôchodkového systému – v zákone o sociálnom poistení, pričom tento nahradil takzvaný vianočný príspevok. Ten zaviedla bývalá vláda ako dávku ukotvenú v osobitnom zákone.

Takzvaný 13. dôchodok sa mal vyplácať každému dôchodcovi vo výške jeho priemerného dôchodku bez ohľadu na výšku jeho príjmov. Poberatelia starobného dôchodku tak mali dostať vyplatených 460 eur, plného invalidného 380 eur, sirotského 138 eur.

Z pohľadu fiškálnych nákladov by to v roku 2020 znamenalo zvýšenie zo 147 miliónov eur na 590 miliónov eur – teda o 442 miliónov eur. "Z pohľadu dlhodobej udržateľnosti by došlo ku jej zhoršeniu o 0,5 % HDP, čo v čase jeho schválenia znamenalo prehĺbenie medzery udržateľnosti zo 7,5 na 7,9 % HDP,“ upozorňuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Z dôvodu konsolidácie verejných financií prijal nový parlament v októbri 2020 úpravu 13. dôchodku. Nový 13. dôchodok bol prijatý osobitným zákonom – už nie je súčasťou sociálneho poistenia, pričom má mechanizmus fungovania veľmi podobný pôvodnému vianočnému príspevku.

Výška nového 13. dôchodku bude v maximálnej výške 300 eur. Každý dôchodca však dostane minimálne 50 eur. Z pohľadu fiškálnych nákladov sa takouto úpravou znížia výdavky v roku 2020 z 590 miliónov eur na 308 miliónov eur – teda o 282 miliónov eur, vyrátava RRZ. Z pohľadu dlhodobej udržateľnosti tým podľa rady došlo v porovnaní s predošlou verziou ku miernemu zlepšeniu o 0,3 % HDP. Medzera udržateľnosti tak dnes dosahuje 7,6 % HDP, čo stále znamená pásmo vysokého rizika (nad 5% HDP).

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #RRZ