Vláda schválila podporu cestovnému ruchu

Vláda v stredu na svojom rokovaní schválila novelu zákona o podpore cestovného ruchu, ktorá má pomôcť sektoru prekonať následky koronakrízy. Schválený návrh vytvára legislatívny rámec pre tvorbu schém štátnej pomoci a minimálnej pomoci pre podniky v tomto odvetví. Schémy pomoci sa zameriavajú na oprávnené obdobie od začiatku druhého štvrťroka 2020 do 31. decembra 2020, ktoré slúžia k výpočtu predpokladanej výšky finančného príspevku.

21.10.2020 08:58
debata (2)

Podnikom bude udelený finančný príspevok za predpokladu, že sa im znížili tržby o viac ako 40 %. Kabinet zároveň schválil zámer prijať novelu zákona v skrátenom legislatívnom konaní, pričom jej účinnosť je navrhnutá dňom vyhlásenia.

Výška príspevku je vypočítaná ako 4 % – 10 % z tržieb za každý mesiac, v ktorom podnikatelia zaznamenali pokles tržieb viac ako 40 %. Výpočet je založený na údajoch finančnej správy o vybranej dani z pridanej hodnoty, na základe ktorej boli kvantifikované tržby podnikateľských subjektov a následne ich 10 % časť pre určenie finančnej náročnosti pre prvé oprávnené obdobie. Výška tržieb tvorí 330 mil. eur a 10 % časť 33 mil. eur. Ostatných 17 mil. eur tvorí kvantifikovaný odhad pre finančnú náročnosť nasledujúceho oprávneného obdobia. Na základe vyššie uvedeného výpočtu bola stanovená predpokladaná finančná potreba z kapitoly Všeobecná pokladničná správa vo výške 10 mil. eur na rok 2020, 70 mil. eur na rok 2021 a 20 mil. eur na rok 2022, nakoľko z dôvodu trvajúcej pandémie ochorenia COVID-19 a niektorých vládnych opatrení rezort dopravy predpokladá pokračujúci výrazný pokles dopytu po službách cestovného ruchu.

Novelizáciou zákona sa tiež predlžuje prechodné obdobie, po skončení ktorého vznikne organizáciám cestovného ruchu povinnosť preukazovať každoročne splnenie podmienok podľa zákona, s cieľom napomôcť organizáciám čeliť nepriaznivým dôsledkom pandémie COVID-19. Prostredníctvom doplnenia prechodného ustanovenia sa v dôsledku pretrvávajúcej mimoriadnej situácie spojenej s pandémiou COVID-19 umožňuje pri výpočte výšky požadovanej dotácie zo strany rezortu dopravy v rokoch 2022 a 2023 vychádzať z údajov o vybraných členských príspevkoch a vybranej dane za ubytovanie v roku 2019 pri tých organizáciách cestovného ruchu, ktoré nedosiahnu výšku výberu dane za ubytovanie alebo výber členských príspevkov, ktorý bol vyšší ako limit v roku 2019 pred vypuknutím pandémie COVID-19.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #pandémia