Východ dostane nové vlaky za 170 miliónov eur. Pozrite si, kde budú premávať

Východ Slovenska dostane nové vlaky. Okrem 52 vozňov, ktoré budú na trate nasadzované v rokoch 2021 – 2023 vyhlásila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) súťaž na nákup úplne nových elektrických jednotiek, ktoré budú prioritne určené pre Košický a Prešovský samosprávny kraj.

20.10.2020 11:29
železničná stanica Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Nové vozne sú súčasťou projektu „Modernizácia vozového parku ŽKV v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) – 3. časť“ a ich nákup bude financovaný zo zdrojov Európskej únie, zo štátneho rozpočtu a prostriedkov ZSSK.

Košicky a Prešovský samosprávny kraj ročne obslúžia približne 10,4 mil. cestujúcich, pričom jeho najvyťaženejšími traťami sú traťové úseky Poprad – Košice, Lipany – Prešov – Košice a Košice – Humenné, ktoré ZSSK obsluhuje v systémovom taktovom režime. Nové elektrické jednotky značne odľahčia dopravu a budú nasadzované do prevádzky najmä na tratiach Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Trebišov, Košice – Michaľany – Čierna n/ Tisou.

ZSSK dostane 9 kusov dvojsystémových elektrických jednotiek s možnosťou uplatnenia opcie na dodanie ďalších 11 kusov a ich celková odhadovaná hodnota je 169 520 000 eur bez DPH. Stanovená lehota na predkladanie ponúk je 18. 12. 2020. Samozrejmosťou je konštrukcia vozidiel v súlade s platnými vyhláškami a technickými normami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #elektrické jednotky