Pandémia kosí živnostníkov. Od marca zrušilo podnikanie vyše 28-tisíc ľudí

Pandémia výrazne zasiahla živnostníkov v stavebníctve a finančných službách. Za prvých sedem mesiacov tohto roka zrušilo svoje živnostenské podnikanie celkovo 28 248 Slovákov, pričom v sektore stavebníctva ubudlo vyše 5 000 živností. Vo finančno-sprostredkovateľskej oblasti ukončilo podnikanie vyše 2 000 osôb.

20.10.2020 10:23
živnostník, práca, výbava, rukavice, kapsa Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Vyplýva to z dát poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorá pravidelne analyzuje štatistiky o vzniknutých a zaniknutých živnostenských oprávneniach. „Ich počet klesá už dlhé obdobie. Rekordný bol však minulý rok, keď svoje podnikanie ukončilo takmer 53-tisíc ľudí,“ informovala Petra Štěpánová, analytička Bisnode.

Na konci júla tohto roka bolo aktívnych 463 911 podni­kateľov, ktorí pracujú v rôznych právnych formách ako fyzické osoby. Oproti minulému roku, keď bolo na slovenskom trhu evidovaných viac ako 462-tisíc živnostníkov, to predstavuje menší nárast. Avšak v porovnaní s rokmi predtým, keď sa počet živností šplhal k počtu 480-tisíc, je to značný pokles.

Najvyšší úbytok živnostenských oprávnení je vidieť v sektoroch stavebníctva a kovovýroby. Len v kategórii Zemné práce ukončilo za prvých sedem mesiacov tohto roka podnikanie 2 966 fyzických osôb, teda desatina zo všetkých zrušených živností od januára 2020. V kategórii Ostatné stavebné kompletizačné práce ukončilo podnikateľské oprávnenie 2 088 osôb.

Činnosti poisťovacích agentov a maklérov ukončilo 2 027 osôb. Podnikanie zrušilo v kategórii Výroba ostatných kovových výrobkov 1 601 ľudí a v oblasti maloobchodu 1 079 osôb. „V drvivej väčšine sledovaných oblastí je vidieť výrazný nárast ukončených podnikaní práve v letných mesiacoch, keď sa aj očakávali najväčšie dopady na pracujúcich a podnikateľov,“ dodáva Štěpánová.

„Na jar tohto roka sme predpovedali, že v letných mesiacoch sa dôsledky pandémie budú odzrkadlovať markantnejšie, a to sa aj stalo. Len za obdobie mesiacov jún a júl zatvorilo živnosť 10-tisíc Slovákov. Nakoľko nie je aktuálne vidieť, že by sa situácia s pandémiou zlepšovala, očakávame, že do konca roka mesačné prírastky ešte porastú,“ hovorí analytička Bisnode.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #živnosť #podnikanie #pandémia #koronakríza