Eurostat nám jemne navýšil deficit štátnej kasy na 1,35 % HDP

Jesenná notifikácia Eurostatu nepatrne navýšila deficit verejných financií SR za minulý rok. Kým podľa pôvodne zverejnených aprílových údajov malo Slovensko vlani hospodáriť s deficitom 1,3 % hrubého domáceho produktu (HDP), po aktuálnej notifikácii Eurostatu sa ukázalo, že deficit bol 1,35 % výkonu ekonomiky. Deficit verejnej správy tak dosiahol 1,269 miliardy eur, aprílové dáta hovorili o sume 1,22 miliardy eur. Dlh verejnej správy za minulý rok stúpol z pôvodných 48 % na 48,46 % HDP.

20.10.2020 09:48
debata (4)

V porovnaní so správou predloženou Slovenskou republikou Európskej komisii na jar tohto roka Štatistický úrad SR zapracoval do systému národných účtov niekoľko vylepšení, ktoré ovplyvnili aj údaje o deficite a dlhu sektora verejnej správy. Konkrétne išlo o metodickú zmenu týkajúcu sa sektorovej klasifikácie subjektov a o metodickú zmenu vykazovania záväzkov sektora verejnej správy voči distribučným spoločnostiam v prípade podpory produkcie energie z obnoviteľných zdrojov. Okrem týchto zmien sa zapracovala štandardná aktualizácia zdrojových údajov a podkladov týkajúcich sa roku 2019. V porovnaní s jarnou notifikáciou sa hodnota daňových príjmov znížila o 74,197 mil. eur a aktualizácia pohľadávok a záväzkov ovplyvnila deficit o plusových 7,755 mil. eur.

Plán na tento rok, ktorý zostavilo ministerstvo financií, hovorí o deficite verejných financií na úrovni 11,58 % HDP. Dlh verejnej správy by mal byť podľa ich odhadu na úrovni 62,97 % HDP.

Štatistický úrad SR predložil správu Európskej komisii v pravidelnom termíne k 1. októbru, ide o tzv. jesenná notifikáciu. SR v zmysle medzinárodných záväzkov zostavuje údaje o dlhu a deficite za sektor verejnej správy pre posúdenie plnenia tzv. maastrichtských kritérií v oblasti rozpočtu a zasiela ich pravidelne dvakrát ročne Európskej komisii, vždy k 1. aprílu a spresnené údaje k 1. októbru kalendárneho roka.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #deficit #HDP #štátny rozpočet #eurostat