Šimečka: Vláda mala pomoc pripraviť skôr. Vyhovárať sa na Brusel je nemiestne

O schvaľovaní slovenských kompenzačných schém na pomoc podnikateľom v Európskej komisii sa denník Pravda rozprával so slovenským europoslancom Michalom Šimečkom (PS).

20.10.2020 06:00
debata (14)

Niektorí predstavitelia vlády vrátane premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) sa viackrát vyjadrili, že schvaľovací proces na kompenzačné schémy brzdí byrokracia v Európskej komisii. Trvá to v Bruseli naozaj tak dlho?

Vyhovárať sa v tejto situácii na komplikované procesy v Bruseli je nemiestne. Nikdy v histórii nebolo také jednoduché získať európske peniaze. Ten proces je v podstate veľmi jednoduchý. O schéme sa môže ešte predtým rokovať, vyplní sa formulár a v priebehu niekoľkých pracovných dní to komisia schvaľuje. Proces sa zrýchlil práve preto, aby mohli jednotlivé štáty pomáhať podnikateľom a zamestnancom rýchlejšie.

Na sociálnej sieti ste spomínali, že Slovensko je v žiadaní o kompenzačné schémy menej aktívne.

Podľa aktuálneho dokumentu Európskej komisie máme schválených iba päť schém štátnej pomoci. To je najmenej zo všetkých členských krajín. Slovensko bolo aj štvrté najpomalšie v žiadosti o prvú kompenzačnú schému ešte na jar. Slovenská vláda je aj menej štedrá v rámci pomoci. Ide zhruba len o sedem percent HDP. Pre porovnanie, Česko má 12,5 percent, Litva dokonca 20 percent HDP. Teraz je však kľúčové, aby bola pomoc pre podnikateľov rýchla. Mnoho krajín si kompenzačné schémy na druhú vlnu už pripravili a dali schváliť koncom jari a v priebehu leta. Slovensko to robí až teraz.

Poslali sme na schválenie len päť schém alebo ich bolo viac a len tieto prešli?

Verejne známe sú len tie, ktoré prešli.

Dáva Slovensko v rámci objemu peňazí najnižšiu pomoc?

Nie. Sú tam aj štáty, ktoré majú menej štedrú schému pomoci. Ale Slovensko je v skupine krajín, ktoré dávajú nižšiu pomoc.

Mohla slovenská vláda napríklad v lete pripraviť alebo zlepšiť balík pomoci a dať si ho predschváliť Komisii?

Áno, samozrejme. Všetko sa dalo predrokovať. A potom by sa ten balík aktivoval až vtedy, keď by to bolo potrebné. Ak štát teraz žiada obete od podnikateľov, musí ich zároveň uistiť, že im to bude kompenzovať. Mali to mať pripravené dopredu, pretože každý počítal s tým, že v jeseni príde druhá vlna pandémie.

Vláda nakoniec predstavila balík pomoci asi tri dni po tom, ako oznámila nové pandemické obmedzenia pre podnikateľov.

Ten balík je v podstate rovnaký ako počas prvej vlny pandémie. Zvýšila sa len suma a odstránili sa niektoré najviac zjavné zlyhania, na ktoré v prvom kole doplácali ľudia z kultúrnej obce a gastro segmentu. Problém je podľa mňa hlavne v tom, že tie procesy získavania pomoci sú stále zložité. V takýchto časoch by mal byť aktívny štát. Nemal by celú ťarchu preniesť na zamestnancov, živnostníkov a podnikateľov. Nie každý má armádu účtovníkov. Určite by sa to dalo ešte zjednodušiť a dostať peniaze k ľuďom rýchlejšie.

Aký scenár nás teraz čaká s predstaveným balíkom pomoci?

Musí prejsť cez vládu a potom poslať na schválenie do Európskej komisie.

Prečo potom politici hovoria, že to v Bruseli trvá veľmi dlho, keď to ešte musí schváliť vláda?

Ide o bežný reflex slovenských politikov, že sa vyhovárajú na Brusel. Populárne je najmä hovoriť, že schvaľovanie je pomalé, byrokratické a podobne. V tomto prípade to vôbec neplatí. Viackrát som si to overil u podpredsedníčky Európskej komisie Margrethe Vestagerovej. A uistila ma, že proces ešte viac zrýchlili a zjednodušili.

Takže koľko bude trvať schvaľovací proces?

To sa ťažko odhaduje. Závisí od toho, ako to majú predrokované, ako veľmi komplikovaná je kompenzačná schéma a tiež od toho, kedy to na schválenie pošle slovenská vláda. Podľa mojich kolegov z komisie to môže trvať pár dní, maximálne nejaké dva týždne. Komplikovanejšie schémy sa schvaľujú dlhšie.

Ako podpredsedníčka Európskej komisie vníma, že sa európski politici v prípade poskytovania pomoci vyhovárajú na jej „pomalú administratívu“?

Robia to politici vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Takže nejde o žiadne prekvapenie. Teraz je podľa mňa dôležité, aby podnikatelia dostali peniaze čo najskôr. Rovnako by sme sa mali všetci snažiť, aby klesal počet infikovaných v krajine. Bohužiaľ, teraz je populárnejšie riešiť angličtinu premiéra Igora Matoviča.

Poznámka: Denník Pravda k tejto téme pripravuje aj rozhovor s ministrom práce Milanom Krajniakom.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #pomoc #Brusel #pandémia #Progresívne Slovensko #Michal Šimečka #koronakríza