Sulík bude predlžovať dotácie na nájom. Záujem je stále slabý

Pôvodne sa mala pomoc s nájmami pre podnikateľov skončiť na konci novembra. Rezort hospodárstva pod vedením ministra Richarda Sulíka však rozhodol termín podávania žiadostí predĺžiť. Ministerstvo vyčlenilo na uhrádzanie nájmov 200 miliónov eur. Záujem o finančnú injekciu je však nízky.

19.10.2020 11:15 , aktualizované: 12:01
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS).
debata (3)

Podnikatelia môžu získať pomoc s nájmom od druhej polovice júna tohto roka. „Možnosť čerpať dotácie na nájomné bude rezort predlžovať. Pôvodný termín do konca novembra tohto roku, dokedy je možné podať žiadosť, bude posunutý o pol roka,“ prezradila denníku Pravda hovorkyňa rezortu hospodárstva Katarína Matejková.

Podnikatelia tak budú mať možnosť žiadať o pomoc s nájmom až do konca mája 2021. Termín sa posúva o toľko mesiacov, o koľko Európska komisia (EK) posúva platnosť schémy dočasného rámca, cez ktorú sú tieto dotácie realizované.

Podľa Matejkovej sa budú zároveň priebežne dopĺňať termíny, ku ktorým sú jednotlivé prevádzky v dôsledku zavedených pandemických opatrení uzatvorené.

Záujem je slabý

Sulíkov rezort vyčlenil na pomoc s nájmami celkovo 200 miliónov eur. Suma sa nastavovala podľa počtu zatvorených prevádzok počas prvej vlny pandémie. Do 12. októbra tohto roka sa však vyplatilo len niečo vyše 19,6 milióna eur. Dokopy rezort uhradil viac ako desaťtisíc žiadostí. Ide tak o zlomok finančného stropu dotácií.

Jedným z faktorov, ktorý mohol zapríčiniť nízky záujem, sú napríklad podmienky. To, či podnikateľ získa pomoc od štátu s nájmom, závisí hlavne od prenajímateľa. Štát totiž poskytne podnikateľovi na nájom len takú sumu, akú mu z nájmu odpustí prenajímateľ. Najviac však 50 percent z celkovej sumy.

Žiadosť o zaplatenie neposiela nájomca, ale prenajímateľ, ktorému aj priamo poputujú peniaze od štátu na účet. Nájomca môže po dohode zvyšnú sumu nájomného zaplatiť v splátkach do štyroch rokov. Menší počet žiadostí tak mohla zapríčiniť hlavne neochota odpustiť časť dlžných peňazí od prenajímateľov.

„Toto je ale, žiaľ, nad rámec možností a kompetencií ministerstva hospodárstva,“ konštatuje Matejková. Okrem toho prišla pomoc s nájmami až tri mesiace po tom, čo sa prevádzky zatvorili. Mnoho podnikateľov ešte predtým apelovalo na vládu, že najväčším problémom sú chýbajúce peniaze na zaplatenie nájmu. Mnoho z nich sa preto očakávanej pomoci nemuselo dočkať.

Podobný problém čaká prevádzky aj počas najbližších týždňov, keď platia nové pandemické obmedzenia. V nedávnom rozhovore pre denník Pravda to potvrdil aj spolumajiteľ bratislavského baru Vydrica Martin Humplík. „Máte zatvorené, neriešite tovar, ale ten nájom musíte platiť,“ potvrdil podnikateľ.

Podľa jeho slov je všetko o dohode, porozumení a hľadaní kompromisov. Či už prenajímateľ odsunie platbu, alebo časť odpustí, všetko je lepšie ako nič, dodal.

Čo s nevyčerpanými peniazmi?

Niektorí prevádzkovatelia podnikov upozornili, že dotácia obišla tých, ktorí platia takzvané obratové nájomné. V praxi si teda prenajímateľ účtuje nájom podľa daného percenta z mesačného obratu podniku. Tejto skupine ministerstvo síce nevyšlo v ústrety, ale na konci augusta sa pomoc rozšírila o inú skupinu podnikov.

Žiadať môžu takzvané firmy v ťažkostiach. To znamená, že podnikanie už je v takom úpadku, že bez zásahu štátu v krátkodobom či strednodobom horizonte určite skrachuje. Rezort však stanovil aj limity. Firma alebo skupina majetkovo previazaných spoločností v úpadku môže získať od štátu maximálne 200-tisíc eur počas troch fiškálnych rokov.

Okrem toho sa zjednodušil postup podávania žiadostí. Po novom môžu elektronické žiadosti podpisovať aj splnomocnené osoby. Doteraz to mohli robiť len štatutárni zástupcovia firiem. Rezort si od toho sľubuje viac žiadateľov a rýchlejšie vybavenie.

Rezort hospodárstva napriek tomu hodnotí pomoc s nájmami pozitívne. „A to najmä na základe spätnej väzby od žiadateľov, ktorým boli dotácie uhradené,“ tvrdí Matejková. To, že sa 200 miliónov eur nevyčerpá, pripúšťa aj samotné ministerstvo. Matejková tvrdí, že by sa mohli vyčerpať len v prípade, ak budú masovo zatvorené aj iné prevádzky.

„Preto po dohode bude časť týchto prostriedkov použitá na kompenzácie firiem z niektorých sektorov, napríklad z oblasti kultúry, športu alebo výstavníctva,“ dodala hovorkyňa rezortu hospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #nájom #Richard Sulík #pandémia koronavírusu