Kultúra a rekreácia sú na kolenách. Aké zlé to je, ukazuje prepad platieb

Platby platobnými kartami v oblasti kultúry a rekreačných aktivít sú stále hlboko pod úrovňou minulého roka. Ukázali to údaje o platbách klientov Slovenskej sporiteľne.

18.10.2020 11:51
debata

"Zatiaľ čo šport a rekreácia dosiahli aspoň počas leta úroveň minulého roka, väčšina zvyšných voľnočasových a rekreačných aktivít bola stále výrazne pod minuloročnými hodnotami,“ upozorňuje analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Dobré vyhliadky na najbližšie mesiace podľa neho nedávajú ani sprísňujúce sa opatrenia. Dáta za platby klientov Slovenskej sporiteľne ukazujú, že oblasť kultúry, rekreácie, športu a eventov je silne zasiahnutá prebiehajúcou krízou. "Silnejúca druhá vlna zhoršuje vyhliadky aj do posledného kvartálu roka,“ upozorňuje analytik.

Objem celkových platieb sa po prepade v apríli a máji tohto roka postupne vracal k hodnotám dosiahnutým v minulom roku. "Uvoľnenie opatrení počas dovolenkového obdobia ľudí rozcestovalo a platby, vrátane výberov z bankomatov, sú približne od júna na rovnakej úrovni ako v roku 2019,“ hovorí Horňák. Pozitívne na celkový vývoj vplývajú medziročne vyššie platby na zdravie a osobnú starostlivosť, predajne voľnočasového tovaru či nákup potravín. Naopak, pod úrovňou predchádzajúceho roka je napríklad oblasť cestovania spolu so stravovaním, dodáva analytik.

Práve letné obdobie prinieslo aj v oblasti kultúry a voľného času pozitívne správy. Oblasť športu a rekreácie ako napríklad fitness centrá, športové kluby, plavárne, kúpaliská, akvaparky, zaznamenala zo skúmaných oblastí najlepšie výsledky. V auguste zaznamenala dokonca medziročný rast objemu platieb na úrovni 3 %. Septembrové platby sú však medziročne opäť nižšie a to o vyše desatinu, upozorňuje analytik.

Pokles sa zmiernil aj pri turistických atrakciách a výstavách ako sú napríklad múzeá, ktoré sa z výrazného 90 % medziročného prepadu v máji tohto roka dostali na pokels o 15 % na konci leta. "V septembri sa však opäť situácia zhoršila a platby dosahujú polovičné hodnoty minulého roka,“ upozorňuje Horňák. Jednou z najviac zasiahnutých oblastí bol predaj lístkov, ktorý sa počas apríla a mája prepadol o viac než 92 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Zotavenie prichádzalo počas letných mesiacov veľmi pomaly, pričom novozavedené obmedzenia činnosti takýchto firiem sa prejavili už aj v septembrových platbách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #platby #pandémia