Pod hranicou chudoby je na Slovensku takmer 900 tisíc ľudí

Chudoba je jedným z najzávažnejších sociálnych problémov na celom svete. Dnes, 17. októbra, si pripomíname Svetový deň boja proti chudobe.

17.10.2020 08:00
debata (95)

„Na Slovensku je aktuálne 16,3 % rodín pod hranicou chudoby, čo predstavuje 872– tisíc ľudí. V dôsledku pandémie sa môže v tejto kategórii ocitnúť ďalších 20 až 50-tisíc ľudí. V našom prípade sa chudoba určuje od hranice príjmu 373 eur mesačne pre jednočlennú domácnosť. V prípade domácnosti s 2 dospelými a 2 deťmi do 14 rokov je stanovená hranica 780 eur mesačne,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Hranica chudoby je odvodená od mediánového príjmu v krajine. Na Slovensku sú najohrozenejšou skupinou nezamestnaní (58,3 %). Iba 9 % zamestnaných čelí riziku chudoby a sociálnemu vylúčeniu. V prípade žien a mužov je riziko rovnaké, o čosi viac sú v ohrození ľudia, ktorí majú deti (18,9 %), nakoľko majú vyššie mesačné výdavky.

Osamelí rodičia a mnohodetné rodiny

Aktuálne na Slovensku až vyše polovica jednorodičovských domácností a viac ako tretina domácností s tromi a viac deťmi nedokázala čeliť neočakávaným výdavkom. Dovoliť si každý druhý deň mäsité jedlo, rybu alebo hydinu si nemôže 30,2 % jednorodičovských domácností a 24 % domácností s tromi a viac deťmi.

„Po kríze, najmä v roku 2010, počet ľudí ohrozených chudobou výrazne rástol. Dôvodom bolo prepúšťanie, rekordná nezamestnanosť v krajine, celkový prepad ekonomiky. Napriek tomu, že aktuálne prežívame krízu verejného zdravia, teda príčiny krízy sú iné ako v roku 2009, sa doslova zastavená ekonomika určite podpíše pod nárast nezamestnanosti a zníženie životnej úrovne ľudí,“ dodala Buchláková.

Ľudia, ktorí trpia materiálnou depriváciou, si napríklad nemôžu dovoliť ísť ani raz za rok na jednotýždňovú dovolenku mimo domu alebo jesť mäso či rybu aspoň každý druhý deň. Majú nedoplatky spojené s hypotékou alebo nájomným, úhradou za energie alebo splácaním nákupov na splátky a iných pôžičiek.

Chorí a deti

Naliehavosť problému chudoby tento rok podľa ministerstva práce umocňuje aj pandémia koronavírusu. Tá má za následok zhoršenie finančnej situácie mnohých domácností. Podľa ministra práce Milana Krajniaka sa štát snaží problémy vykryť. A to napríklad chystaným zvýšením minimálnej mzdy, vyplatením okresaných 13. dôchodkov, ale aj balíkom Prvá pomoc +.

Chudoba sa však týka aj tých, ktorí kvôli podlomenému zdraviu nemôžu podávať bežný pracovný výkon. Rezort sa chystá uľahčiť veci aj im. „Od budúceho roka budú môcť vďaka opatreniam ušetriť napríklad aj na doplatkoch za lieky,“ vysvetlil Krajniak. Rezort pripomenul aj zvýšenie finančného príspevku na sumu 150 eur na jedno miesto v nocľahárni a takisto aj podporu vo forme poskytovania potravinovej a materiálnej pomoci. „V budúcom programovom období plánujeme rozšírenie tejto pomoci o distribúciu materiálnej pomoci pre ľudí bez domova,“ hovorí štátna tajomníčka ministerstva Soňa Gaborčáková.

Ministerstvo má v pláne finančnú podporu aj v otázke bývania. Tá by sa mala týkať ľudí v hmotnej núdzi, ale aj iných, chudobou ohrozených skupín. „Okrem tejto podpory je v príprave aj dotačný mechanizmus pre deti z rodín, ktoré síce nie sú v hmotnej núdzi, ale sú ohrozené chudobou,“ dodala Gaborčáková.

Pandémia zvýši počet ľudí ohrozených chudobou

Čiastočný lockdown, ktorý si zvolili viaceré európske krajiny, má výrazné dosahy na ekonomiku. Podľa aktuálnych odhadov Svetovej banky v dôsledku pandémie koronavírusu môže do chudoby upadnúť až 60 miliónov ľudí. Podiel ľudí, ktorí žijú na deň z menej ako 1,9 dolára, by sa mal zvýšiť z 8,2 % v roku 2019 na 8,6 % v roku 2020. V číselnom vyjadrení ide o zvýšenie z 632 miliónov ľudí na približne 665 miliónov. V nedeľu 17. októbra bude Medzinárodný deň boja proti chudobe.

„V prípade všetkých krajín, najviac ohrozené sú rozvojové štáty a tie, ktoré majú už teraz väčšinu obyvateľstva s nízkymi či strednými príjmami. Subsaharská Afrika bola spočiatku zasiahnutá vírusom relatívne menej ako zvyšok sveta, avšak práve to je krajina, kde by v dôsledku pandémie koronavírusu mohlo upadnúť do chudoby ďalších 23 miliónov ľudí. Očakávame, že väčšia chudoba postihne aj Európu, vrátane Slovenska, kde v prípade materiálnej deprivácie hovoríme o náraste počtu ľudí v tejto kategórii z aktuálnych 430– tisíc na niečo okolo 450– tisíc. “ povedala ekonomická analytička FinGO.sk Buchláková.

Podľa definície chudoby, ktorú určila Európska komisia, majú ľudia spadajúci do tejto kategórie v porovnaní s ostatnými obyvateľmi domovského regiónu či štátu tak nízke príjmy a životnú úroveň, že majú problémy so zapojením do bežných ekonomických, sociálnych a kultúrnych aktivít. Rizikom chudoby sú podľa únijných štatistikov ohrození ľudia zarábajúci menej než 60 percent mediánového príjmu.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #Milan Krajniak