Daňoví odborníci majú výhrady voči Reformnému plánu

Reformné menu sa neukazuje ako ideálny spôsob popisu opatrení, ktoré Slovensko potrebuje na naštartovanie ekonomiky. Koalícia by si mala sadnúť k rokovaciemu stolu a s odborníkmi formulovať kľúčové opatrenia. Hovoria daňoví odborníci poradenskej spoločnosti Grant Thornton. Slovensko podľa nich potrebuje zásadné reformy, keďže efekt tých z Dzurindovej vlády sa postupne vytráca. Ich lídrom a garantom by mal byť navyše premiér.

16.10.2020 10:43
debata (1)

V daňovej oblasti sú podľa nich len dve skutočne reformné opatrenia. A to zavedenie e-faktúr a jednotný výber daní a odvodov. Obe sú však spomenuté len veľmi stručne. „Ide skôr o nápravu alebo úpravu existujúceho, či už penzijného, daňového alebo rozpočtového systému,“ hovorí daňová partnerka spoločnosti Silvia Hallová. V daňovej oblasti sú podľa nej len dve skutočne reformné opatrenia, a to zavedenie e-faktúr a jednotný výber daní a odvodov. Obe sú však spomenuté len veľmi stručne.

„Zavedenie e-faktúr je systém podobný e-kase. Má ho zavedený Maďarsko a pokladám ho za správny krok, ktorý má potenciál ďalej obmedziť daňové úniky,“ hovorí Hallová. Jednotný výber daní a odvodov by mal podľa nej viesť aj k zjednodušeniu dnešnej zložitej administratívy vrátane platieb na rôzne úrady a série hlásení. V pláne však chýbajú akékoľvek detaily, na základe ktorých by sa dal návrh reálne zhodnotiť.

Nič nie je spresnené

Spresnenie chýba aj v prípade návrhu na zníženie daňovo-odvodového zaťaženia práce. „Ide pritom o jedno z najurgentnejších opatrení, ak chce vláda napraviť túto zásadnú konkurenčnú nevýhodu Slovenska,“ hovorí Hallová. Dnes má totiž Slovensko cenu práce vyššiu nielen ako štáty V4, ale predbehlo aj Rakúsko, ktoré v cene práce patrí medzi najdrahšie štáty Európskej únie.

Ako ochránime klímu?

Otázne sú aj opatrenia týkajúce sa ochrany klímy. Tých je v pláne mnoho, no podľa Filipa Tichého, riaditeľa auditu spoločnosti bude naplnenie zelenej kapitoly RRF (Recovery and Resilience Fund, poznámka redakcie) do výšky 37 percent aj tak veľkou výzvou.

„Kapitola plánu o dekarbonizácii priemyslu na piatich riadkoch iba konštatuje existujúce podporné programy pre priemysel, avšak bez konkrétnych návrhov, ako dosiahnuť ambiciózne ciele,“ hovorí Tichý. Prakticky žiadne opatrenie v tejto kapitole nemá podľa neho okrem ekologického efektu aj rozmer posilnenia hospodárskeho rastu. Naopak, opatrenia budú predstavovať skôr záťaž a obmedzenia pre ekonomiku. „Rýchlou odpoveďou by mohli byť zelené daňové úľavy,“ dodáva Tichý.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plán obnovy