Analytik: K vyrovnanému rozpočtu sa Slovensko priblíži najskôr v roku 2025

O návrhu rozpočtu z dielne ministerstva financií na budúci rok sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.

16.10.2020 08:12
debata (3)

Ako hodnotíte návrh rozpočtu?

Dlhodobým problémom rozpočtu Slovenska je podceňovanie investícií do rozvoja, teda do infraštruktúry, školstva, vedy a výskumu. Naopak, zvyšujú sa výdaje v sociálnej oblasti. Tento rozpočet nie je výnimkou. Bez investícií do rozvoja ale nie je možné očakávať výraznejší rozmach Slovenska, a teda i zvýšenie daňových príjmov. Vláda sa spolieha na to, že v najbližších rokoch nastane návrat na predkrízovú úroveň. To ale nestačí. Mandatórne výdaje sa budú naďalej zvyšovať. Pri návrate na predkrízovú úroveň teda bude rozpočet Slovenska v deficite.

Je reálne približovanie k vyrovnanému hospodárstvu v najbližších rokoch?

Vyrovnaný rozpočet je v najbližších rokoch nedosiahnuteľný. Najskôr v roku 2025 by sa Slovensko mohlo tejto hranici priblížiť.

Môže sa deficit ešte navýšiť?

Deficit rozpočtu bude, pochopiteľne, najvyšší tento rok. Budúci rok by už mohol poklesnúť. Tento rok sa však ešte neskončil. Vianočné obdobie je z hľadiska spotreby extrémne dôležité. Ak by zlá pandemická situácia trvala i v decembri, tak tržby obchodov a poskytovateľov služieb sa prudko prepadnú. Výber daní by bol teda nižší a rozpočtový deficit ešte vyšší oproti predpokladu.

Kde vidíte riziká?

Návrh nie je oproti predchádzajúcim rozpočtom ničím výnimočný. Má trochu väčší príklon k sociálnej oblasti, čo je pre sociálne slabšie skupiny dobré. Rozpočet ale rozhodne nie je motivačný pre ekonomicky aktívne subjekty, aby sa viac snažili a vytvárali pridanú hodnotu. Rast ekonomiky Slovenska a teda i daňových príjmov tak bude v najbližších rokoch pomalý.

Kde vidíte riziká v ekonomickom vývoji pre hospodárenie Slovenska?

Slovensko je závislé od exportu do západnej Európy a ešte k tomu je závislé i od jedného sektora – výroby automobilov. Kým sa nezotaví spotrebiteľský trh v Nemecku, Francúzsku a ďalších veľkých ekonomikách, tak nezotaví ani slovenská ekonomika. Vnútorný trh na Slovensku je slabý, čo je spôsobené zlými hospodárskymi krokmi predchádzajúcich vlád. Je veľká škoda, že súčasná vláda prakticky pokračuje v rovnakom smerovaní a vôbec nepozerá do budúcnosti. O päť rokov sa garantovane opäť budeme baviť o tom, ako je slovenská ekonomika stále závislá od výroby áut a od exportu do západnej Európy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #pandémia #prepad ekonomiky #rozpočet 2021