Druhý pilier v rukách štátu? Určite nie, odkazujú správcovia vláde

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) chce jedným ťahom vyriešiť aj problémy v druhom pilieri. Súkromné penzie takisto rieši chystaný ústavný zákon o dôchodkovom systéme.

16.10.2020 10:00
Matovič, Krajniak Foto: ,
Milan Krajniak (Sme rodina, vľavo) a predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO)
debata (29)

Najväčšiu ranu spôsobila v II. pilieri bývalá vláda Roberta Fica (Smer), keď pred siedmimi rokmi presunula 85 percent sporiteľov do garantovaných fondov. Každý sporiteľ si môže typ fondu a stratégiu vybrať sám, väčšina ľudí sa však v systéme nevyzná, a tak radšej neurobia nič. Dodnes tak v garantovaných fondoch prichádza o lepšie zhodnotenie peňazí okolo 70 percent ľudí.

Výnos garantovaných fondov je totiž na úrovni inflácie. To znamená, že peniaze v týchto fondoch v skutočnosti nič nezarobia. „Sporitelia v druhom pilieri kvôli nútenému presunu do garantovaných fondov stratili priemerne 1 500 eur úspor,“ tvrdí finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Tento problém chce Krajniak vyriešiť automatickým vstupom do druhého piliera. Nový sporiteľ z neho bude môcť vystúpiť len v stanovenej lehote. Okrem toho sa zavedie vopred nastavená investičná stratégia. Tá by mala slúžiť ako alternatíva pre sporiteľov, ktorí sa v sporení nevyznajú alebo si nevedia správne vybrať.

Podľa ekonóma Jána Šeba z univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici to problém v druhom pilieri nevyrieši. „Keď mladí ľudia vstupujú do druhého piliera, až 80 percent ich úspor tečie do fondov s vyšším rizikom. Načo ideme robiť reguláciu na niečo, čo už funguje?“ pýta sa ekonóm.

Z návrhu tiež vyplýva, že sporitelia budú môcť automaticky sporiť v takých fondoch, v ktorých je z dlhodobého hľadiska najvyšší výnos. Nasporené peniaze im budú správcovské spoločnosti vyplácať dlhodobo. Štát dovolí jednorazový výber úspor len v prípade ťažkej životnej situácie. O čo by konkrétne išlo, však návrh nešpecifikuje.

Kormidlovať dôchodkové sporenie má po novom aj nový štátny orgán. Nad týmto nápadom však krútia hlavou dôchodkové správcovské spoločnosti. Predseda Predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Miroslav Kotov na to nevidí dôvod. „Rozhodne s návrhom v tomto znení nesúhlasíme. Zodpovednosť za hospodárenie s úsporami na dôchodok a tým aj investičné stratégie je v kompetencii dôchodkových správcovských spoločností,“ myslí si Kotov.

Zatiaľ nejde o finálnu verziu ústavného zákona a niektoré body ešte pravdepodobne budú predmetom koaličnej debaty. Pripomienkovanie návrhu, do ktorého sa môže zapojiť aj verejnosť, by sa malo začať v novembri tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #sporenie #Milan Krajniak #dôchodcovské spoločnosti