České reštaurácie chvália štátnu pomoc. Preplatia im celé mzdy a časť nájmu

Zástupcovia českého segmentu reštaurácií rokovali s tamojším ministerstvom obchodu a priemyslu o dotáciách na záchranu ich biznisu. Výsledkom sú dva druhy pomoci. Počas celej doby zatvorenia prevádzok im štát preplatí mzdy a 50 percent sumy nájomného.

15.10.2020 16:00
Most Slávy, Trenčianske Teplice Foto:
Reštaurácia
debata (12)

Reštauračné prevádzky v susednom Česku dostanú už v najbližších dňoch finančnú injekciu od štátu. Ten im preplatí mzdy na zamestnancov v plnej výške vrátane odvodov. Kompenzácie platov pritom nie sú časovo obmedzené, informoval portál iDnes. Takúto pomoc dostanú aj napriek tomu, že môžu jedlo predávať cez okienko.

„Mnohým ľuďom z gastro biznisu to zachráni prácu a nebudeme musieť prepúšťať,“ zhodnotil štátnu pomoc Tomáš Prouza, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu. Preplácanie miezd má byť vylepšením českého dotačného programu Antivírus. O tom, či bude kompenzačný systém fungovať aj potom, ako sa v Česku uvoľnia opatrenia, sa ešte má rokovať.

„Nikto totiž poriadne nevie, či sa uzatvorenie podnikov skončí 3. novembra tohto roka. Všetko teraz závisí na vývoji nákazy,“ doplnil Luboš Kastner z Asociácie malých a stredných podnikov (AMSP). Zatvorené podniky môžu počítať aj s pomocou pri nájmoch. Štát im preplatí 50 percent nájomného po dobu troch mesiacov.

Príspevok nie je podmienený zľavou od prenajímateľa ako to bolo počas prvej vlny pandémie. Všetci dostanú rovnakú zľavu. „Príspevok na nájomné rozhodne pomôže, dôležité ale bude, aby sa peniaze dostali k ľuďom rýchlo,“ dodal Prouza.

Obmedzenie českého sektoru cestovného ruchu, kultúry a športu prišlo potom, ako v krajine začal rýchlo stúpať počet ľudí s koronavírusom. Podľa Prouzu však ešte treba doriešiť kompenzácie napríklad pre dodávateľov tovaru, ktorí zásobujú reštaurácie. V ťažkej situácii sú aj české hotely.

„Hotely síce môžu zostať otvorené, ale rovnako nemajú žiadnych zákazníkov, pretože majú obmedzené wellness a fitness služby,“ hovorí Prouza. V tomto prípade chcú so štátom rokovať o predĺžení programu Antivírus a vyhlásenia moratória na úvery. Hotely nebudú mať šancu splácať úvery – nemajú z čoho, dodal Prouza.

Vo štvrtok začali platiť nové pandemické opatrenia aj na Slovensku. Okrem iného už reštaurácie či bary nemôžu podávať jedlo a nápoje vo vnútorných priestoroch. Ľudia si musia občerstvenie zobrať zo sebou alebo na vonkajšiu terasu podniku. Slovenská vláda bude podnikateľom kompenzovať straty pomocou rozšíreného balíka Prvej pomoci.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácia #Česko #reštaurácia #opatrenia #pandémia