Podporu nestačí len ukazovať, treba ju aj rýchlo vyplatiť, odkazujú živnostníci

Slovenský živnostenský zväz (SZZ) akceptuje všetky zmysluplné opatrenia na zamedzenie a zmiernenie šírenia ochorenia Covid-19, zavádzané s cieľom ochrany zdravia obyvateľstva, s dôrazom na rizikové skupiny. Zhodlo sa na tom Prezídium SZZ, ktoré sa zaoberalo najnovšími opatreniami Úradu verejného zdravia SR (ÚVZ).

15.10.2020 09:47
debata (4)

Podľa zväzu však prijatím opatrení dochádza k závažným obmedzeniam prevádzky a výkonu činnosti u živnostníkov a malých a stredných podnikateľov. Živnostníci sa odvolávajú aj na najnovší európsky prieskum „SME barometer“. Ten poukázal na to, že malé a stredné podniky sú mimoriadne silne zasiahnuté pandemickou hospodárskou krízou a uzatváranie jednotlivých sektorov má dramatický dopad najmä na odvetvia služieb.

Zástupcovia živnostníkov preto vítajú rozšírenú schému Prvej pomoci a zvýšenie podpornej sumy pri dotáciách na mzdy, pri prepade tržieb a takzvaného kurzarbeitu, kde bude po novom základom pre výpočet podpornej sumy celková cena práce. Predtým sa príspevok počítal z hrubej mzdy. „Zvýšenie podpory pre živnostníkov o 50 percent je skutočne dôležitým krokom, pretože predchádzajúce príspevky nepostačovali vo väčšine prípadov ani na úhradu povinných sociálnych odvodov a nepokrývali výpadok príjmov SZČO,“ konštatuje prezident SŽZ Stanislav Čižmárik.

Zväz však apeluje na zvýšenie kapacity jednotlivých pracovísk úradov práce, ktoré budú spracovávať nové žiadosti o podporu a tiež na zlepšenie ich technického vybavenia. To by malo pomôcť elektronicky vybavovať všetku agendu a úradníkov by nezdržiavala zbytočná papierová práca. „Podporu totiž nestačí deklarovať, je potrebné reálne ju včas vyplatiť žiadateľom, aby dokázali pokrývať priebežne svoje záväzky a aby sa v hospodárstve nezačala vo zvýšenej miere objavovať platobná neschopnosť,“ píše SZZ v tlačovom vyhlásení.

Rozmáhajúca sa druhá vlna pandémie podľa SZZ zabrzdí aj mierne oživenie z letných mesiacov. Najviac utrpí odvetvie osobných služieb, gastronómia, hotelierstvo, maloobchod, doprava, firmy v sektore umenia, športu a voľnočasových služieb. „S veľkou vážnosťou požadujeme zavádzať rýchle a účinné opatrenia, ktoré zmiernia finančné dopady karanténnych opatrení na malých a stredných podnikateľov. Momentálne sa totiž veľa podnikateľov nachádza na hranici krachu“, uviedol prvý viceprezident SŽZ Ján Palenčár.

„Podnikatelia očakávajú od štátu ústretovosť pri kompenzácii mimoriadnych, nimi nezavinených nákladov a výpadkov tržieb, vyvolaných pandemickou situáciou, aby prežili krízové obdobie a mohli ďalej fungovať vo svojom podnikaní, vytvárať hodnoty, poskytovať prácu svojim zamestnancom a v neposlednom rade platením daní prispievať k chodu zdravotníctva, školstva a iných verejných sektorov štátu“, dopĺňa Ján Pálenčár.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #živnosť #prvá pomoc #opatrenia