Globálny verejný dlh tento rok vzrastie na rekordných takmer 100 % HDP

lobálny verejný dlh sa tento rok zvýši na rekordných takmer 100 % svetového hrubého domáceho produktu. Predpovedá to Medzinárodný menový fond.

14.10.2020 18:49
Vitor Gaspar Foto:
Vitor Gaspar, šéf MMF pre fiškálne záležitosti.
debata (11)

Rekordné zvýšenie globálneho verejného dlhu predpovedá Medzinárodný menový fond (MMF), konkrétne jeho šéf MMF pre fiškálne záležitosti Vítor Gaspar. Dôvodom sú vysoké vládne výdavky na boj s pandémiou nového koronavírusu.

Tento prudký nárast dlhu by však mohol byť len jednorazový, pokiaľ sa na budúci rok oživí expanzia ekonomiky. MMF vo svojej správe o vývoji verejných financií Fiscal Monitor prognózuje, že rozpočtové deficity tento rok vyskočia takmer o 9 percentuálnych bodov na 12,7 % HDP z 3,9 % HDP vlani. Dlh by sa mal po roku 2021 stabilizovať a v roku 2025 dokonca mierne klesnúť. Opätovný rast ekonomiky a extrémne nízke úrokové sadzby podľa Gaspara pomôžu zmierniť primárne rozpočtové schodky.

MMF tiež vyzval vlády, aby využili nízke úrokové sadzby a investovali do infraštruktúry. Nárast investícií do verejnej infraštruktúry o 1 % HDP môže zvýšiť HDP o 2,7 % a vytvoriť 20 miliónov až 33 miliónov pracovných miest.

11 debata chyba