Žiga: Zadlžovanie by bolo v poriadku, ak by sme videli, kam tie peniaze pôjdu

Vláda si podľa bývalého ministra hospodárstva vytvára rezervy a zároveň peniaze, ktoré týmito rezervami vytvorí, nedáva ľudom alebo na opatrenia, ale ide ich míňať na vlastnú spotrebu.

14.10.2020 17:47
energie  Žiga Foto: ,
Bývalý minister hospodárstva Peter Žiga má pochybnosti v tom, či sa budeme zadlžovať naozaj efektívne.
debata (7)

Slovensko sa nachádza v špecifickej situácii, a preto deficit štátneho rozpočtu naplánovaný na budúci rok má opodstatnenie. Problémom však je, že vláda požičané peniaze v dostatočnej miere nedáva ľuďom na opatrenia proti dôsledkom koronakrízy. Povedal to v stredu na brífingu opozičný poslanec a bývalý minister hospodárstva Peter Žiga (nezaradený).

Ja nevidím žiadnu koncepciu ministra financií, akým spôsobom chce konsolidovať verejné financie.
Peter Žiga

Rátajú so zadlžením na ďalší rok o osem miliárd eur, to znamená schodok rozpočtu niekde na úrovni 7,5 %, čo znova znamená, že idú zadlžiť ďalšie generácie. Je to zhruba 1500 eur na každého obyvateľa Slovenska," povedal Žiga. „To by bolo v poriadku, keby sme videli, kam tie peniaze pôjdu,“ dodal.

Vláda si podľa Žigu vytvára rezervy a zároveň peniaze, ktoré týmito rezervami vytvorí, nedáva ľudom alebo na opatrenia, ale ide ich míňať na vlastnú spotrebu. Deficitný štátny rozpočet je navyše navrhnutý aj na ďalšie roky a vláda nemá ambíciu tento stav zvrátiť. Poslanec podotkol, že rozpočet bude schvaľovať parlament a dúfa, že sa jeho konečné znenie ešte upraví.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Žiga #štátny rozpočet #zadlžovanie