Platy v štátnej a verejnej správe sa budúci rok nezvýšia

Podľa návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2021 sa majú platové tarify pre štátnych a verejných zamestnancov zvýšiť o nula percent,

14.10.2020 12:33
minister financií, eduard heger Foto: ,
Na snímke minister financií Eduard Heger (OĽaNO).
debata (9)

Platy v štátnej a verejnej správe by sa v budúcom roku nemali zvyšovať. Podľa návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2021 sa majú platové tarify pre štátnych a verejných zamestnancov zvýšiť o nula percent, ak sa v kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa na rok 2021 nedohodne i­nak.

Očakávať, že štát si bude zvyšovať platy tam, kde ostatní ľudia zažívajú prepustenie z práce, je podľa mňa prinajmenšom výsmech daňovým poplatníkom, ak nie aj niečo viac.
Eduard Heger

Tieto platy budúci rok nemôžu byť valorizované, je to veľmi zodpovedné a férové," povedal na stredajšej tlačovej besede minister financií Eduard Heger.

Podľa neho nemožno očakávať, že sa zvýšia platy v štátnej a verejnej správe, ak sú ľudia v súkromnom sektore prepúšťaní z práce.

Štát podľa neho žije z daní ľudí a ak je postihnutý súkromný sektor, tak štát nemôže valorizovať platy o požadovaných 13 percent. Ide o požiadavku Konfederácie odborových zväzov SR.

Platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe sa od začiatku tohto roka zvýšili o 10 %. Zvýšenie platových taríf zamestnancov pracujúcich v štátnej a verejnej službe vychádzalo z uzatvorených kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa na roky 2019 a 2020.

Vo verejnej správe platové tarify od začiatku tohto roka stúpli približne 229-tisíc zamestnancom a v štátnej správe platové tarify vzrástli približne 38,5-tisíc zamestnancom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #štátna správa #verejná správa #zvyšovanie platov