Sme rodina má vlastný reformný plán. Obnoviť chce nemocnice, školy, aj železnicu

Obnova nemocníc, vybudovanie univerzitného campusu, daňová reforma, ale aj elektrifikácia železničných tratí a zateplovanie rodinných domov. Tak si predstavuje investovanie kovidových peňazí z Európskej únie hnutie Sme rodina. Svoj vlastný plán chce prerokovať so všetkými koaličnými partnermi.

09.10.2020 08:56 , aktualizované: 13:31
debata (22)

VIDEO: Kollár zopsul Hegerov reformný plán, predstavil svoj vlastný.

Video

„Toto je náš plán. Vypracovali sme ho ako politici, volení ľuďmi, nie ako analytici z ministerstva financií,“ povedal predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár k tomu, prečo predstavujú svoje vlastné návrhy. A tiež prečo nespolupracovali s ostatnými ministerstvami a analytikmi na spoločnom materiáli. Ten ministerstvo financií predstavilo už v pondelok. Podľa Kollára ľudia však potrebujú konkrétne reformy a nie súbor návrhov za 30 miliárd eur.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) predstavené reformy víta. Vraj si presne takto predstavoval ohlasovanú diskusiu, ktorú mal ich pondelkový materiál vyprovokovať. „Teší ma, že priority, ktoré hnutie dnes predstavilo, sa do veľkej miery prekrývajú s reformami a investíciami, ktoré sú v tomto dokumente,“ povedal.

Strana sa rozhodla prerozdeliť peniaze na polovicu a venovať 2,9 miliardy do obnovy 8+1 nemocníc, vytvorenia troch univerzitných centier a obnovenia 600 základných a stredných škôl, výstavby zariadení sociálnych služieb, ale aj do zmodernizovania železničnej trate a zateplenia rodinných domov.

V prípade nemocníc pôjde hlavne o zariadenia v Bratislave, Banskej Bystrici a Martine. Veľká časť rekonštrukcií je už v procese prípravy. Ráta sa aj s výstavbou 600 centier sociálnych služieb. Čo sa týka vytvorenia univerzitných centier, to by malo vyjsť na 100 miliónov eur. Za ďalších 600 miliónov eur chce strana obnoviť internáty, jedálne a telocvične.

Zelená infraštrukúra

Svoju víziu má aj minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Ten chce presadiť elektrifikáciu železničných tratí, ako aj zateplovanie rodinných domov a výmenu kotlov na tuhé palivo. „Ťažko dostať ľudí do vlakov, keď tie meškajú a cesta nimi trvá dlhšie ako autom,“ povedal Doležal. Ak by sa však modernizácia podarila, vo vlakoch by dokázalo cestovať až dvojnásobný počet ľudí.

V prípade rodinných domov sa chcú zamerať hlavne na rodiny trpiacej energetickou chudobou. Projekt obnovy 300-tisíc domov podľa Doležala vyjde na 300 miliónov eur. Na jednu domácnosť sa počíta so sumou niekoľko desiatok tisíc eur, v prípade najviac postihnutých sa táto suma môže ešte navýšiť.

Ráta sa aj s reformami

Zvyšnú polovicu prostriedkov chcú predstavitelia Sme rodina venovať daňovo-odvodovej reforme, reforme stavebného práva, justície a verejnej správy.

„Namiesto vyše 34 percent by sa odvodové zaťaženie príjmov znížilo na úroveň 28 percent. Myslíme, že to ovplyvní každého jedného človeka, zamestnanca aj zamestnávateľa,“ povedal minister práce Milan Krajniak.

Rovnako by sa mal zjednodušiť aj stavebný zákon, a to hlavne vydávanie stavebných povolení. Zmeny čakajú aj verejné obstarávanie a justíciu. Strana si v tomto smere predstavuje väčšiu transparentnosť a vyššiu vymožiteľnosť prá­va.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #andrej doležal #národný plán obnovy #milan krajnika