Home office láka stále viac, väčšina ľudí si pochvaľuje striedanie práce z domu s kanceláriou

Home office si počas prvej vlny pandémie získal svojich priaznivcov. Na jar 2020 pracovalo z domu 42 percent z ekonomicky aktívnych obyvateľov Slovenska. Na „home office“ pracovali viac ženy a ľudia so školopovinnými deťmi. Veľká väčšina sa nazdáva, že doma dokáže byť aspoň tak efektívna ako na bežnom pracovisku. Vyplýva to z prieskumu agentúry Go4insight na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov, ktorý realizovala na prelome júla a augusta 2020.

08.10.2020 13:19
debata (2)

Dvadsaťštyri percent si dokonca myslí, že ich pracovný výkon doma bol o niečo vyšší, ako je tomu bežne v práci. Rovnako veľa zase svoju prácu z domu považuje za menej efektívnu.

K tým menej skeptickým patria hlavne ženy. Až 30 percent z nich uviedlo, že efektivita ich práce v porovnaní s prácou v bežnom pracovnom prostredí bola vyššia a len 23 percent hodnotí svoju prácu ako menej efektívnu. Naopak, muži boli podľa svojho vlastného názoru doma menej efektívni – prácu na home office hodnotí ako efektívnejšiu iba 15 percent z nich, pričom dvojnásobný počet mužov uznáva, že doma pracovali menej efektívne. Tieto rozdiely môžu byť spôsobené aj odlišnou štruktúrou typu zamestnania mužov a žien.

Bude home office aj mimo pandémie?

Niekomu práca z domu vyhovuje viac, inému menej. Všetko závisí od osobného a rodinného nastavenia zamestnancov. Približne 40 percent tých, ktorí počas koronakrízy pracovali z domu, by takýto typ práce preferovali častejšie alebo oveľa častejšie, ako tomu bolo pred pandémiou. Ďalších 30 percent by preferovalo približne rovnakú frekvenciu práce z domu.

Nie všetci pracovníci, ktorí si počas pandémie vyskúšali prácu z domu, by takýmto spôsobom chceli pracovať aj v budúcnosti. Približne tretina z nich by z domu chcela pracovať menej často ako pred pandémiou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #home office #koronavírus