Reštaurácie bijú na poplach. Poslali list premiérovi

Nižšiu daň z pridanej hodnoty – aspoň dočasne, žiadajú reštaurácie. Zatiaľ bez výsledku. Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) totiž nechce o niečom takom ani počuť. "DPH nie je nástroj na pomoc. Je to nástroj na vyberanie financií pre štát,“ vyjadril sa opätovne v stredu po rokovaní vlády.

07.10.2020 14:14
gastrolístky, reštaurácie Foto:
5 % dočasnú sadzbu DPH žiadajú reštaurácie od vlády
debata (28)

Gastroprevádzky sa preto obrátili aj na samotného premiéra Igora Matoviča. V otvorenom liste ho iniciatíva Zachráňme gastro! žiada o zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 percent na päť percent. Terajšia sadzba je najvyššia spomedzi krajín únie. V susednom Česku je to od mája len desať percent. Od júla išla na päť percent v Rakúsku a Nemecku.

"Tržby nám dramaticky padajú a pociťujeme veľký úbytok hostí,“ píše sa v liste. Viac ako sedem mesiacov slovenské reštaurácie a gastro podniky čelia pandémii. Mnohé existenčnými problémami trpia podnes. Pomoc však akosi neprichádza.

Zlým časom však, zdá sa, nie je koniec. Z prieskumu Iniciatívy Zachráňme gastro! totiž vyplýva, že podniky už prepúšťali a ešte budú. A až viac ako 90 prevádzok museli zatvoriť. Pribudnúť ich však môže ešte viac. Gastronómia je totiž jednou z oblastí, ktoré sú najviac postihnuté pandémiou. Reštaurácie museli byť zatvorené ako prvé, v máji sa postupne otvárali, leto však rekordné nebolo. Neveľmi užitočná bola aj pomoc od štátu, tvrdí iniciatíva.

Nie, nie a ešte raz nie

O chystanej pomoci už hovoril aj minister práce Milan Krajniak v septembri. Tú by mal jeho rezort pripraviť spolu s ministerstvom dopravy. Toľko žiadaná znížená sadzba dane z pridanej hodnoty to však pravdepodobne nebude.

Proti je rezort financií. „Snažíme sa správať rozpočtovo zodpovedne. Máme iné druhy pomoci pre gastro,“ povedal Heger. Reštaurácie podľa neho totiž dokážu aj napriek "ekonomickej búrke“ prežiť. Hostia totiž do prevádzok chodia. "Chápem, že majú nižšie tržby, no to má aj štát,“ povedal minister financií. Pripomenul tiež, že v druhej vlne sú výrazne obmedzené iné sektory, nie stravovacie služby. Okrem toho podľa Hegera úľavy pýtajú aj podniky, ktoré pomoc nepotrebujú.

Pandemické sadzby

Iniciatíva tvrdí, že by si Slovensko malo vziať príklad z krajín, ktoré znížili svoje daňové sadzby počas pandémie. "Počas krízy viaceré krajiny pomohli reštauračnému sektoru dočasným znížením DPH,“ píše sa v otvorenom liste. Napríklad už spomínaní Česi, Nemci a Rakúšania. Zníženie sadzby by totiž bola pomoc pre všetkých – aj pre malý stánok s langošmi v Revúcej, aj pre veľké reštaurácie v hlavnom meste.

Ak by prišlo k zníženiu DPH, nezvýši to ani administratívne zaťaženie podnikateľov. "Je to fér pre všetkých, nikto nebude zvýhodnený a takto získané prostriedky pomôžu vrátiť naše gastro do normálu, od ktorého je už od marca veľmi ďaleko,“ píše iniciatíva v otvorenom liste premiérovi. Škody sú totiž obrovské. "Nie všetci dokážu pomoc čerpať, a už dnes vieme, že nášmu prežitiu v akom-takom zdraví nebude stačiť, ani keď sa korona skončí,“ píše v otvorenom liste iniciatíva. O ziskoch už mnohé reštaurácie ani nesnívajú, dodáva. Iniciatíva tvrdí, že nepozná prevádzku, ktorú nepostihli obmedzenia otváracích hodín. Reštauráciám nepomohol ani výpadok turistov zo zahraničia či rozšírenie práce z domu.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #Igor Matovič #otvorený list #reštaurácie a pohostinstvá