Analytik: Vláda, čo sa zrieka zodpovednosti za vlastné rozhodnutia, je slabá

O tom, ako hodnotí oficiálnu verziu reformného plánu, ale aj o ponechaní výberu opatrení na ľudí sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.

07.10.2020 12:00
Remišová / Matovič / Kollár / Foto:
debata (84)

Ako vidíte materiál, ktorý v pondelok predstavil minister financií Eduard Heger?

Navrhnutá koncepcia je z globálneho pohľadu logická a je realizovateľná. Samozrejme, v koncepte chýbajú detaily, ktoré budú extrémne dôležité. Zlou realizáciou sa i z dobrého návrhu môže stať čierna diera na peniaze. Slovensko dlhodobo potrebuje podporovať školstvo, vedu a techniku, a zároveň je nutné odbúravať byrokraciu, aby mohli podnikatelia rýchlejšie reagovať na svetové trendy.

Ktoré opatrenia považujete za dobré?

Atraktívne je zvýšenie výdavkov v oblasti školstva. A tiež plánovaná zmena obsahu a formy vzdelávania. Takisto považujem za správne zvýšenie výdavkov na vedu a výskum. Naopak, opatrnosť je nutná v oblasti zelenej ekonomiky.

Prečo?

Záber navrhnutých bodov záujmu je veľmi široký, rovnako aj objem vyčlenených peňazí. Ochrana prírody je dôležitá, ale musíme myslieť na to, že pokročilé environmentálne technológie sú stále veľmi drahé. Pri realizácii opatrení v tejto oblasti bude nutné postupovať opatrne. Lepšie je preferovať tie riešenia, ktoré budú z hľadiska pomeru prínosu a nákladov najúčinnejšie a zároveň nebudú výrazne zaťažovať podnikateľov.

Čo v pláne vyslovene chýba?

V rámci fiškálnych reforiem chýba podpora domáceho investovania a ďalšie body na rozvoj podnikania. Pri dlhodobom rozmachu sa nemôžeme stále spoliehať na fondy z Európskej únie ani na príchod zahraničných spoločností. Slovensko potrebuje, aby domácnosti a firmy samy vytvárali rezervy, z ktorých sa budú financovať domáce či zahraničné projekty. S tým súvisí i dôchodková reforma. Niečo málo je v koncepte navrhnuté, ale základom musí byť individuálne odkladanie prostriedkov. Keby ľudia viac investovali, tak nie je nutné zvyšovať dôchodkový vek.

Kde vidíte hlavné riziká?

V predstavenom materiáli chýbajú presnejšie definované ciele. Tým pádom sa vytvára veľký priestor na to, aby sa peniaze použili neefektívne, bez výraznejšieho prínosu pre domácnosti či firmy. Je vidieť, že koncept pripravovali ľudia s byrokratickým myslením – máme rozpočet, tak ho nejako minieme. I pri vytváraní takéhoto návrhu je vhodné používať podnikateľský spôsob myslenia, s cieľom čo najväčšej efektivity. Pritom vôbec neprekáža, ak zámery budú natoľko ambiciózne, že všetky zapojené subjekty motivujú k premýšľaniu. Opäť ale narážame na alibizmus slabej vlády, ktorá si nedá vysoké ciele, pretože sa bojí kritiky pri ich nedosiahnutí.

Myslíte si, že pandemické peniaze od Európskej únie dokážeme využiť?

Áno, veľkú časť prostriedkov Slovensko využije. Ide o lacný kapitál, ktorý môže pri efektívnej realizácii podporiť ďalší rast blahobytu slovenských domácností.

Je správne, aby o konkrétnych reformách nakoniec rozhodovala široká verejnosť?

Nie. Verejnosť volí svojich zastupiteľov vo voľbách. Vláda má vybrať odborníkov, rozhodnúť o rozdelení peňazí a potom niesť politickú zodpovednosť za svoje kroky. Skutočne sa nedá od bežného človeka požadovať, aby rozhodoval o strategických záležitostiach. Nemôže im ani do hĺbky rozumieť. Ak bude vláda trvať na tom, že má o reformách rozhodovať široká verejnosť, tak pôjde o alibistický krok a prenesenie zodpovednosti na anonymnú masu ľudí. Vláda, ktorá sa zrieka zodpovednosti za svoje rozhodnutia, je slabá vláda.

Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.cz. Foto: Archív B. Tomčiaka
Boris Tomčiak, analytik Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.cz.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Tomčiak #refromný plán