Budem presadzovať, aby v pláne obnovy bola digitalizácia posilnená, hovorí Remišová

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) bude presadzovať, aby vo finálnom návrhu plánu obnovy a rozvoja bola oproti materiálu z dielne Ministerstva financií (MF) SR s názvom Moderné a úspešné Slovensko oblasť digitalizácie posilnená. Uviedla to pre TASR.

06.10.2020 14:22
debata (8)

Materiál z rezortu financií ráta s investíciami do tejto oblasti vo výške približne pol miliardy eur. Ako podotkla ministerka, so šéfom rezortu financií Eduardom Hegerom (OĽANO) už o posilnení oblasti digitalizácie v rámci plánu obnovy hovorila. „Ak chceme byť úspešná krajina a zabezpečiť prechod na znalostnú ekonomiku, musíme investovať do digitalizácie a inovácií,“ vyjadrila sa Remišová.

Podľa jej slov Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR predložilo MF podklady na investície do piatich pilierov digitalizácie. „Tieto investície sú v hodnote približne 2,1 miliardy eur, takže máme dostatok kvalitných projektov, ktoré bude možné z plánu obnovy financovať tak, aby 20-percentná kvóta bola naplnená,“ dodala ministerka. O tom, že 20 % prostriedkov z Next Generation EU by malo byť investovaných do oblasti digitalizácie v minulosti hovorila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ako špecifikovala ministerka Remišová, za prioritu v digitalizácii považuje pripojenie domácností na vysokorýchlostný internet – čo sa na jar počas zatvorenia škôl ukázalo ako jeden z najväčších problémov dištančného vzdelávania -, zlepšenie digitálnych služieb štátu pre občana, rozvoj digitálnych zručností nielen u mládeže, ale aj u staršej generácie, ako i prechod na digitálnu ekonomiku.

„MIRRI bude takisto navrhovať investície do oblasti inovácií, kde sme predložili návrhy za vyše 420 miliónov eur, ktoré sú tiež prioritou pre Európsku komisiu. V tejto oblasti je potrebné prepojiť akademický sektor s priemyslom pomocou inovačných klastrov,“ poznamenala ministerka. Inovácie prinesú Slovensku podľa nej kvalitnejšie pracovné miesta a vyššie platy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #reformný plán