Živnostníci si od januára priplatia. Minimálne odvody pôjdu opäť hore

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a živnostníci môžu na začiatku budúceho roka už tradične očakávať zvyšovanie minimálnych odvodov. Dôvodom je rast minimálneho vymeriavacieho základu. Ten, kto platí najnižšie odvody, bude od januára platiť na zdravotné a sociálne poistenie aspoň 257,43 eura mesačne.

06.10.2020 18:00
peňaženka, peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (29)

Minimálne odvody živnostníkov nezvyšuje vláda alebo parlament nejakým zákonom. Ich výška je viazaná na minimálny vymeriavací základ, ktorý rastie podľa toho, ako sa zvyšuje alebo znižuje priemerná mzda na Slovensku. Od začiatku budúceho roka sa minimálny základ dostane na úroveň 546 eur. Z tejto sumy sa potom počíta aj výška odvodov.

Maximálne aj minimálne

Slovenská legislatíva však pozná aj maximálny vymeriavací základ. Ten funguje len pri sociálnom poistení a od januára stúpne na úroveň 7 644 eur. V prípade zdravotného poistenia je maximálna suma odvodov bez obmedzení. Živnostníkom teda stúpnu aj maximálne platby do Sociálnej poisťovne.

Živnostník, ktorý platil počas tohto roka preddavky na zdravotné odvody od 70,91 eura do 76,44 eura, musí od januára budúceho roka platiť aspoň 76,44 eura mesačne. O niečo menej bude platiť živnostník so zdravotným postihnutím. Pre neho platí polovičná suma minimálnych odvodov, čiže aspoň 38,22 eura.

Do Sociálnej poisťovne budú podnikatelia po novom platiť minimálne 180,99 eura mesačne. Odvody im tak v porovnaní s týmto rokom stúpnu približne o 13 eur. Rásť však budú aj maximálne odvody a od januára môže živnostník za sociálne poistenie zaplatiť maximálne 2 534 eur. Výsledná suma odvodov však vždy závisí od vlaňajšieho príjmu.

V praxi sa tak živnostníkom a iným SZČO menia odvody až dvakrát ročne. Prvá zmena nastáva na začiatku roka kvôli vyššiemu vymeriavaciemu základu. Druhýkrát sa odvody menia v závislosti od minuloročného príjmu. Sociálna poisťovňa ich počíta z podaného daňového priznania. To sa ale netýka preddavkov na zdravotné poistenie, tie sa menia len po ročnom zúčtovaní.

Úľavy v prvom roku – ako pre koho

Prvý rok podnikania spravidla živnostník platí len preddavky na zdravotné odvody, keďže zdravotné poistenie je povinné pre každého. To neplatí vtedy, ak je zároveň aj zamestnanec, študent alebo dôchodca. V tomto prípade je platcom zdravotného poistenia štát alebo zamestnávateľ. Po ročnom zúčtovaní im ale môže vzniknúť nedoplatok.

Živnostník prvý rok podnikania spravidla neplatí sociálne poistenie. Odvody mu Sociálna poisťovňa bude počítať až po jeho prvom daňovom priznaní s príjmami z podnikania. Minimálne odvody začne platiť napríklad vtedy, ak za tento rok zarobí niečo vyše 6 078 eur. Živnostník dostane prvýkrát informáciu o povinnosti platiť si sociálne poistenie v júli po marcovom priznávaní príjmov.

Menej papierovania

Živnostníkov od januára v tomto smere čaká aj menej byrokracie. Nový vládny kabinet ešte na začiatku júla prijal zmeny pre firmy a podnikateľov. Jedným z bodov je aj byrokratická záťaž pri sociálnom poistení. Od začiatku budúceho roka už nemusia oznámiť zmenu niektorých údajov pobočke Sociálnej poisťovne do ôsmich dní.

Podnikatelia museli nahlasovať napríklad zmenu mena, priezviska, trvalého pobytu a zrušenie povolenia na trvalý pobyt alebo povolenia na prechodný pobyt do ôsmich dní od zmeny týchto údajov. Po novom bude poisťovňa tieto údaje čerpať z Registra fyzických osôb.

Zmeny sa netýkajú zahraničných podnikateľov. Pre nich zostávajú pravidlá rovnaké ako doteraz a voči Sociálnej poisťovni majú oznamovacie povinnosti.

Minimálne odvody od 1. januára 2021

Odvody do zdravotnej poisťovne:

  • Sadzba poistného: 14 percent
  • Minimálny vymeriavací základ: 546 eur
  • Maximálny vymeriavací základ: Neurčené
  • Minimálne odvody: 76,44 eura
  • Maximálne odvody: Neurčené

Odvody do Sociálnej poisťovne:

  • Sadzba poistného: 33,15 percenta
  • Minimálny vymeriavací základ: 546 eur
  • Maximálny vymeriavací základ: 7 644 eur
  • Minimálne odvody: 180,99 eura
  • Maximálne odvody: 2 534 eur
29 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #zdravotné poistenie #živnostníci #minimálne odvody #odvody do Sociálnej poisťovne