Rezort hospodárstva už rokuje o druhom protibyrokratickom balíčku

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR stále rokuje o podobe druhého balíka opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. Čo bude jeho súčasťou a ani kedy bude materiál predložený do medzirezortného pripomienkového konania, rezort neprezradil. "Hovoriť o konkrétnych opatreniach a ich počte je však v tejto chvíli predčasné, keďže o ich podobe v súčasnosti MH SR rokuje s príslušnými ministerstvami. Hneď ako bude dohodnutá definitívna podoba druhého balíka opatrení, budeme, samozrejme, informovať verejnosť," uviedla hovorkyňa rezortu Katarína Matejková.

05.10.2020 16:00
debata

Pôjde však podľa nej o množstvo užitočných opatrení, ktoré odstránia rôzne nezmyselné povinnosti a výrazne zjednodušia život podnikateľom. „MH SR zozbieralo počas leta stovky podnetov od samotných podnikateľov. Z nich vybral rezort vyše 900 najrýchlejšie zrealizovateľných podnetov s čo najmenším dosahom na štátny rozpočet,“ priblížila.

Prvý balíček opatrení na pomoc podnikateľskému prostrediu schválili poslanci ešte začiatkom júla tohto roka. Obsahuje opatrenia administratívnej povahy, odstraňujú sa ním zbytočné byrokratické ustanovenia v jednotlivých zákonoch, zrušujú sa viaceré povinnosti, odstraňujú sa prekážky v podnikaní a znižujú sa náklady pre malých a stredných podnikateľov a živnostníkov. „Ide o 114 opatrení, ktoré síce pozostávajú z drobností, ale pointa je v tom, že v sume spravia významný krok vpred v kvalite nášho podnikateľského prostredia,“ skonštatoval po schválení materiálu ešte v lete minister hospodárstva Richard Sulík. Opozícia opatrenia podrobila kritike. Označili ich za banálne a hoci možno uľahčia život podnikateľom, ekonomika si podľa nich v súčasnej situácii vyžaduje zásadnejšie rozhodnutia a opatrenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #podnikateľské prostredie #MHSR