Platová nerovnosť na Slovensku sa neskončí do roku 2097

Ak sa nič nezmení, ženy si na rovnaké platové ohodnotenie ako ich mužské náprotivky ešte počkajú. Podľa najnovšieho prieskumu Európskej konfederácie odborových zväzov (ETUC) sa tak nestane až do roku 2097. V Európskej únii dokonca ešte neskôr, až v roku 2104.

05.10.2020 00:10
debata (22)

Aj o pätinu menej budú ženy na Slovensku zarábať ešte ďalších takmer osemdesiat rokov, a to sú pritom platy na papieri vyriešené už poriadne dlho. Ešte v roku 2007 bol do Zákonníka práce doplnený paragraf 119a, ktorý zakotvuje rovnakú mzdu za rovnakú prácu a za prácu rovnakej hodnoty pre ženy a mužov. Realita je však iná, a nielen u nás.

Priepasť sa zväčšuje

Dôvodom je hlavne pomalé tempo, akým dochádza k vyrovnaniu platov medzi pohlaviami v jednotlivých krajinách. To sa posledných osem rokov nepriblížilo ani k dvom percentám. Ak sa v tomto smere neprijmú konkrétne riešenia, v deviatich krajinách – vrátane Bulharska, Estónska, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Malty, Poľska, Portugalska a Slovinska – sa platová nerovnosť dokonca zväčší. V susednom Česku a Nemecku k zmene dôjde až v roku 2121. Francúzsky, ktorých platy sa tým mužským vyrovnávajú skutočne slimačím tempom, si dokonca počkajú ďalších tisíc rokov.

Žiadne záväzky

Mnohé zrejme nezmení ani publikovanie smernice Európskej komisie o platovej transparentnosti, ktoré bolo z Medzinárodného dňa platovej rovnosti – 4. novembra, posunuté na 15. decembra. Dokument navyše ani zďaleka neobsahuje žiadne záväzné opatrenia, ktoré by štáty museli dodržiavať s cieľom dosiahnutia platovej rovnosti. A to aj napriek sľubu šéfky Európskej Komisie Ursuly von der Leyenovej, že takéto opatrenia zavedie do 100 dní od začiatku svojho mandátu.

Podľa zástupkyne generálneho tajomníka ETUC Esther Lynchovej však k takémuto kroku tak ľahko nedôjde. „Je to spôsobené hlavne tlakom tej časti spoločnosti, ktorá má v sebe ešte stále zakorenené stereotypy voči ženám a platovú nerovnosť považuje za štandard,“ hovorí Lynchová.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #muži #ženy #nerovnosť platov