Koniec Airbnb?

Boj o každého zákazníka. Presne také sú posledné mesiace nielen pre hotelierov, ale aj pre tých, čo ponúkajú krátkodobé prenájmy známe aj ako Airbnb.

06.10.2020 06:00
debata (12)

"Krátkodobé prenájmy boli najviac negatívne ovplyvnené počas uzatvorenia ekonomiky v marci a apríli,“ hovorí Anton Karpita, poskytovateľ krátkodobých prenájmov. Jeden z apartmánov sa mu podarilo prenajať, no len za zlomok mesačnej ceny.

Viacerí prenájomcovia preto zmenili svoje podnikanie a rozhodli sa ponúkať nehnuteľnosti na dlhodobý nájom. Je za tým najmä výpadok zahraničnej klientely. Práve cudzinci v minulosti obľubovali skôr prenajať si byt ako ubytovať sa v hoteli.

"Krátkodobé prenájmy sa nám vrátili na pôvodné čísla jedine v mesiacoch júl a august,“ hovorí Karpita. V hlavnom meste prebehla aj takpovediac cenová vojna medzi prenajímateľmi a hotelmi. Počas leta mali záujem o krátkodobé prenájmy v hlavnom meste ľudia zo Slovenska, ale aj Rakúšania a Poliaci. "Úplne nám vypadla klientela z Ruska a Ukrajiny, ktorá je obvykle veľmi početná,“ hovorí Karpita.

Straty v krátkodobom prenájme je nateraz ešte ťažké vyčísliť. Ako-tak zachrániť môže výsledok ešte december. Karpita však počíta s prepadom o dve pätiny až polovicu oproti minulému roku.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #nájom bývanie #Airbnb