Počasie komplikuje poľnohospodárom zber jesenných plodín

Daždivé počasie komplikuje poľnohospodárom zber jesenných plodín. Uviedol to Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

04.10.2020 13:10
debata (2)

„Naši poľnohospodári aktuálne zbierajú na poliach jesenné plodiny. Daždivé počasie však práce výrazne spomaľujú. Medzi najvýznamnejšie plodiny v tomto ročnom období patrí kukurica, slnečnica, cukrová repa či zemiaky,“ priblížil.

Informoval, že v okrese Galanta začali poľnohospodári so zberom jesennej úrody v 37. týždni. „K slnečnici sa postupne pridala cukrová repa a následne aj kukurica. Pri cukrovej repe konštatujú pestovatelia zatiaľ veľmi dobrú cukornatosť. Daždivé počasie má negatívny vplyv na ďalší vývoj pri zbere slnečnice, ako aj zemiakov. Podľa aktuálneho stavu budú meškať tak prípravné práce, ako aj samotné založenie veľkej časti novej úrody,“ spresnil.

V okrese Komárno je zber slnečnice podľa Korpáša už na konci, zber zemiakov je ukončený približne na 75 %. V porovnaní s minulým rokom počítajú poľnohospodári z južného okresu z dôvodu nepriaznivého počasia s výpadkom produkcie slnečnice na úrovni až 20 %.

„V okrese Prievidza daždivé počasie zvýšilo zásobu pôdnej vlahy. Zber cukrovej repy ide zatiaľ podľa stanoveného harmonogramu. Poľnohospodári rovnako realizujú osev ozimnej pšenice,“ doplnil.

Korpáš dodal, že v ďalších oblastiach Slovenska pokračujú poľné práce podľa poveternostných podmienok. Okrem zberových prác pokračuje aj predsejbová príprava pôdy, údržba a servis strojov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zber #SPPK #plodiny