Pri cestovaní treba sledovať obmedzenia, ale aj mať finančnú rezervu

Situácia s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu opäť komplikuje cestovanie. Európske spotrebiteľské centrum v SR preto odporúča pri cestovaní sledovať obmedzenia v jednotlivých krajinách, uprednostniť rezerváciu s možnosťou bezplatného zrušenia, ale tiež poistiť sa a mať pripravenú finančnú rezervu na nečakané výdavky.

03.10.2020 10:33
debata

„Pred rezerváciou ubytovania a aj pred samotným vycestovaním si overte, aké cestovné obmedzenia a podmienky pre vstup do krajiny platia v danom štáte. Cestovanie môže byť totiž povolené len na vymedzené účely a dovolenkové cestovanie môže byť zakázané,“ zdôraznila riaditeľka centra Katarína Zalaiová. Pozor si tiež treba dať na to, že niektoré štáty požadujú vyplnenie špeciálnych cestovných formulárov a doloženie negatívneho PCR testu na ochorenie COVID-19.

Informácie o cestovných obmedzeniach sú dostupné na platforme „Re-open EU“ a tiež na webovom sídle Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Dobrovoľná registrácia pred cestou na stránke MZVEZ súčasne podľa spotrebiteľského centra umožňuje získavať automatické notifikácie o zmenách cestovných odporúčaní pre jednotlivé destinácie.

Keďže situácia sa rýchlo mení a môže ovplyvniť cestovné plány, odporúča letenku či ubytovanie s bezplatným stornom. Upozorňuje zároveň na potrebu zabezpečenia cestovného poistenia pred vycestovaním. Ani komplexné cestovné poistenie však nemusí pokryť všetky náklady. „Napríklad karanténne situácie sa často nedajú refundovať v súlade s podmienkami poistnej zmluvy. Preto ešte pred objednaním pobytu si overte, či máte pripravenú finančnú rezervu na neočakávané výdavky a zmeny počas cesty,“ podotkla Zalaiová.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #turizmus