Vatikán prvýkrát zverejnil detaily o svojom rozpočte

Verejnosť má teraz prvýkrát k dispozícii aj údaje o tom, s akou časťou rozpočtu hospodária jednotlivé časti kúrie. Na vyšetrovanie sexuálneho obťažovania kňazmi ide len minimum peňazí.

02.10.2020 18:07
Vatikán pápež František požehnanie Foto: ,
Vatikán sa otvára kontrole verejnosťou.
debata (1)

Informácie o príjmoch, výdavkoch a majetku prezentoval šéf ekonomického sekretariátu Svätej stolice kardinál Juan Antonio Guerrero Alves v čase, keď vedenie katolíckej cirkvi rieši finančné škandály a podvody, kvôli ktorým pred týždňom rezignoval aj vplyvný šéf jednej z kongregácií rímskej kúrie, kardinál Angelo Becciu.

Riadiaci aparát katolíckej cirkvi hospodáril v minulom roku s deficitom 11 miliónov eur, keď výdavky dosiahli 318 miliónov eur, príjmy 307 miliónov eur . Príspevky od veriacich tvorili len necelú pätinu príjmov Vatikánu.

„Tí, ktorí po nás žiadajú transparentnosť, tak robia oprávnene. Hospodárenie Svätej stolice musí byť priehľadné ako sklo. To po nás pápež žiada,“
kardinál Guerrero Alves

Vôbec prvýkrát podľa agentúry Reuters Vatikán zverejnil aj hodnotu svojich čistých aktív, ktorá vlani predstavovala niečo vyše štyri miliardy eur. V tejto sume sú zahrnuté aj Vatikánske múzeá a Vatikánska banka. Aktíva samotnej Rímskej kúrie, ktorá je riadiacim administratívnym orgánom cirkvi, predstavovala 1,4 miliardy eur.

Len odrobinky

Verejnosť má teraz prvýkrát k dispozícii aj údaje o tom, s akou časťou rozpočtu hospodári jednotlivé časti kúrie. Z dokumentu prekvapivo vyplýva napríklad to, že Kongregácia pre náuku viery, ktorá má na starosti veľmi rozsiahlu agendu sexuálneho obťažovania kňazmi, mala vlani k dispozícii len 3,36 milióna eur, čo je jedno percento rozpočtu kúrie a oveľa menej, než získala napríklad vatikánska knižnica či archívy.

Táto kongregácia si pritom dlhodobo sťažuje na to, že nemá dostatok ľudí ani peňazí, ktoré by jej umožnili spracovať obrovské množstvo sťažností, ktoré Vatikán v posledných rokoch prijal.

Škandál za škandálom

Rezignáciou kardinála Becciua, ktorého pápež obvinil z finančných podvodov a z nepotizmu (rodinkárstva), sa vo Vatikáne prehĺbil finančné škandál spojený s nákupom luxusných nehnuteľností v Londýne. Transakciu vo výške 200 miliónov dolárov uskutočnil Štátny sekretariát v roku 2012.

Kvôli vyšetrovaniu bolo vlani prepustených niekoľko zamestnancov vatikánskeho aparátu a vo funkcii skončil aj šéf správnej rady vatikánskeho úradu pre kontrolu finančných tokov (AIF) Tommaso di Ruzza. Rezignoval aj Domenico Giani, dlhoročný veliteľ vatikánskej stráže a hlavný bodyguard pápeža Františka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Vatikánska banka #Svätá stolica