Načo rušiť fungujúci systém, pýtajú sa mestá Krajniaka

Rozbeh opatrenia známeho ako obedy zadarmo niekde veru riadne škrípal, nakoniec sa však rozbehol. No a teraz, v hladkej prevádzke, sa má rušiť. A to už od januára.

04.10.2020 12:00
debata (39)

Zaviesť opatrenie nebolo pre mesto Prešov ľahké. A trvalo to veru niekoľko mesiacov, kým zmizol posledný zádrh. Nakoniec však úspešne. "Svedčí o tom aj fakt, že sa nám zvýšil počet stravníkov vrátane detí z rodín žijúcich na hranici životného minima,“ povedal hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. Aj s ohľadom na vynaložené úsilie pracovníkov mesta a škôl by bolo podľa neho prijateľnejšie už fungujúci systém ponechať. Okrem toho Prešov vlani do jedální v tamojších materských a základných školách investoval 170-tisíc eur.

To, či po zrušení takzvaných obedov zadarmo ubudne aj stravníkov, sa podľa Tomeka ukáže až v januári. Otázny je podľa neho aj dosah zvýšenia samotnej sumy dotovaných obedov. Po novom to totiž namiesto 1,20 eura bude 1,30 eura. Zníži to síce doplatok, pre ľudí, čo budú mať naďalej nárok, no ostatní si priplatia. "Tie kategórie stravníkov, ktorým podľa novely predmetného zákona nebude možné dotáciu na stravu priznať, to však pocítia opačne, teda výrazným zvýšením,“ hovorí Tomek. Najvýraznejšie to, samozrejme, pocítia ľudia, čo nespadnú ani do jednej z dotovaných skupín, a nemajú ani nárok na dvojnásobný daňový bonus.

"Je veľmi ťažké posúdiť, koľkých detí sa problém úhrady stravného dotkne, pretože nemáme k dispozícii počet rodín, ktoré sú v hmotnej núdzi,“ upozorňuje hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Ružinov Tatiana Tóthová. Isté je však, že po zvýšení sumy nebudú na samotnú stravu doplácať, keďže obedy v tamojších školských jedálňach sa do nej poľahky zmestia. Počítať však treba ešte s poplatkom za réžiu. Tóthová sa neobáva ani prepúšťania v ružinovských školských jedálňach. "Takmer v každom zariadení pracovníci profesie kuchárky ako i pomocnice chýbajú,“ hovorí.

V bratislavskej mestskej časti Karlova Ves veľký úbytok stravníkov nečakajú. "Rolu môže zohrať cena obeda, a aj to, že niektorí rodičia pracujú z domu a vedia zabezpečiť obed pre deti sami,“ vysvetľuje jej hovorca Branislav Heldes.

Podobne to vidia aj v Košiciach. Už pred zavedením obedov zadarmo jedlo v tamojších školách až 90 percent školopovinných detí. Dotácia sa od budúceho roka bude podľa hovorcu mesta Košice Vladimíra Fabiana týkať asi tisícky z nich. Od januára by mali po zvýšení sumy na obedy od štátu doplácať 15 centov, réžiu im mesto odpúšťa. "Keďže po zmene financovania úhrad za stravné rodičom dieťaťa neočakávame enormný pokles stravníkov, mala by sa zachovať aj zamestnanosť v školských jedálňach,“ hovorí.

S približne rovnakým počtom obedujúcich žiakov ráta aj Žilina. Reálne sa to však prejaví až od januára. "Navýšenie dotácie vnímame pozitívne, pretože sa pokryjú náklady na potraviny aj pre žiakov 2. stupňa základných škôl v treťom finančnom pásme,“ vysvetľuje hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Koľkých detí sa po novom bude dotácia týkať, však nateraz nevedia v Žiline odhadnúť.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #obedy zadarmo